Burenprotest tegen permanente milieuvergunning voor Pukkelpop

Standaard

De ongeruste buren van de Tulpinstraat, Berkenlaan, Putvennestraat en de Vijverstraat werd in Kiewit en Kiewit-Heide een voorstel van bezwaarschrift in de brievenbussen gedropt. Het voorstel tot bezwaar is vooral bedoeld tegen de wijziging van een tijdelijke vergunning naar een permanente vergunning. Ze ijveren voor een leefbaar Kiewit en willen geen permanente klasse 1-vergunning voor Pukkelpop, ondanks ze een warm hart hebben voor de organisatie.

Vele buurtbewoners hebben van de Pukkelpop organisatie ‘The Factory vzw ‘ een brief gekregen waarin ze worden gerustgesteld: “Er verandert zo goed als niets.”  Toch kregen de inwoners die in een straal van 100 meter van de festivalsite of de camping wonen een bekendmaking van de stad. Die werd ook geafficheerd aan de Pukkelpopweide. De afzender(s) van het voorstel tot bezwaarschrift betreuren het dat het stadsbestuur niet op voorhand een informatievergadering heeft gehouden met de buurbewoners om de aanvraag tot een permanente vergunning toe te lichten.

De permanente vergunning houdt in dat de tijdelijke milieuvergunning van klasse 2 wordt omgezet in een permanente milieuvergunning klasse 1 met afwijkingen. Die afwijkingen zorgen volgens de organiserende buren een aanzienlijke stijging van hinder voor mens en milieu inhouden.

Er wordt een permanente toelating (MIL2017/045) gevraagd voor:

  • Een extra festival, een evenement voor 3 dagen in juli, augustus of september. In theorie kan dat dus ook in de eerste maand van het schooljaar. Het event hoeft ook niet aansluitend aan het Pukkelpopfestival te gebeuren. Dat kan resulteren in een 3-daags Housefestival met 4 opeenvolgende nachten.
  • De toelating om 4 ipv 3 festivaldagen te organiseren voor Pukkelpop met de mogelijkheid van 5 opeenvolgende nachten met activiteiten.
  • Toelating om de Dance Tent open te houden tot 5u ipv 4u (nu)
  • Voor beide evenementen wordt de toelating gevraagd om het geluidsniveau tot 100 decibel op te trekken.
  • De toelating om een extra camping uit te bouwen in de driehoek Lisbloemstraat-Waterleliestraat-Ranonkelstraat.
  • De afsluiting van de Kempische Steenweg gedurende de festivals.
  • De toelating om rustverstorende activiteiten voor de opbouw én de afbraak van de festivalweide én de 4 campings uit te voeren 24u/24u (nu is dat van 7u tot 19u)
  • Aangezien het om een permanente vergunning gaat blijft ze voor onbepaalde duur geldig. Bovendien is er geen verplichting tot samenwerking met de verenigingen bedongen in de wettelijke bepalingen. Bij verkoop van het festival aan een andere organisator is die samenwerking niet vanzelfsprekend.

De afzenders van het model bezwaarschrift beweren niet tégen het festival te zijn maar wel tegen de uitbreiding, de afwijkingen en de definitieve vergunning. De bewoners van de aangehaalde straten kregen ook een gedetailleerde werkwijze mee hoe en wanneer het bezwaarschrift moet worden ingediend.

Een suggestie over “Burenprotest tegen permanente milieuvergunning voor Pukkelpop

  1. Wies Weenink

    ik heb toevallig de papieren om bezwaar aan te tekenen in handen gekregen van iemand uit de Banneuxijk. Bij ons in de straat heeft zover ik weet niemand deze in de bus gekregen (Eendrachtlaan)

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.