Hasselaar en rolstoeler Ivo Konings hernieuwt strijd voor meer toegankelijkheid in horeca en winkels

Standaard

Ivo Konings is geboren en getogen Hasselaar, politicus en kunstenaar die door een ongeval jaren geleden in een rolstoel belandde. Hij neemt het op om de rechten voor alle gehandicapten af te dwingen, zeker op gebied van toegankelijkheid van andersvaliden in zowel openbare gebouwen als in panden van horeca, winkels en dienstverlening.

In moderne openbare gebouwen valt het mee, maar bij privépanden met een openbaar karakter zoals horeca en winkels is die toegankelijkheid hier en daar aanwezig, maar over het algemeen is het huilen met de pet.

Aanleiding van zijn oproep om de strijd voor meer toegankelijkheid en een deftig toilet voor mindermobielen te hernieuwen, is omdat – ondanks die toegankelijkheid geregeld is door de wet – bevoegd Vlaams minister Somers (Open Vld) om de wet te omzeilen door het aanstellen van een adviesraad met gehandicapten en ervaringsdeskundigen om tips over betere toegankelijkheid ter goedkeuring aan de Vlaamse regering te leveren. Iets wat bij veel mindermobielen in het verkeerde keelgat schoot. Een wettelijk kader bestaat voor toegankelijkheid van openbare en privépanden met publieke toegankelijkheid, maar de uitvoering laat om diverse redenen te wensen over.

Ivo Konings blijft echter niet stilzitten en pakt de koe met de hoorns om te eisen via een petitie voor de uitvoering van de wet op toegankelijkheid van mindermobielen tot alle gebouwen met een openbaar karakter, ook privé. De voorbereiding verloopt vlot met al enkele actiepunten. “Ik plan een theatervoorstelling waarin ik zelf een monoloog zal brengen doorspekt met wat poëzie. De voorstelling zal gratis zijn. Verder zal iedereen die 100 handtekeningen voor mij verzamelt op papier een kunstwerk krijgen van mijn hand,” aldus Konings.

Dat zal wellicht nog niet genoeg zijn om iedereen aan te zetten voor de inzameling van de voldoende handtekeningen, maar de voorbereiding loopt nog en andere acties zullen er zeker uitkomen. Daarom is het zeer cruciaal om de hernieuwing van de strijd te doen slagen, dat iedereen zijn boodschap zoveel mogelijk verspreidt.

2 suggeties bij “Hasselaar en rolstoeler Ivo Konings hernieuwt strijd voor meer toegankelijkheid in horeca en winkels

  1. Jarah Orije

    Hoe kan ik op de hoogte blijven van de petitie? Ik heb een andere soort handicap maar ik vind de rechten van mensen met een handicap erg belangrijk. Mijn nonkel zat wel een rostoel en ik van kinds af aan gezien hoe moeilijk het is om ergens te geraken met de rolstoel en het is schandalig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.