Volkstehuis Hasselt moet behouden blijven aan kanaalkom

Standaard

Wat duidelijk werd tijdens de fakkeltocht en toespraken op de Werelddag van Verzet tegen Armoede en Uitsluiting op 17 oktober 2017, was dat het verschil tussen arm en rijk nergens in Hasselt zo benadrukt wordt dan ter hoogte van het Volkstehuis aan de kanaalkom op de Blauwe Boulevard. Aan het standbeeld van Paesmans als oprichter van het Volkstehuis rijzen de kranen op de achtergrond op om er het nieuwe en peperdure nieuwbouwproject voor wonen, shoppen, uitgaansleven en werken van de Quartier Bleu op te bouwen, terwijl het Volkstehuis al decennia instaat voor opvang van sociaal kwetsbare volwassen mannen zonder dak boven hun hoofd.

Al verschillende projectontwikkelaars zijn reeds komen praten met de vzw van het Volkstehuis om grond en gebouw met zaal te verkopen voor heel veel geld voor de bouw van peperdure nieuwbouw voor winkels, flats en kantoren. Gelukkig heeft de vzw tot nu toe elk bod afgewezen en die bieders geduid op de lange traditie en waarde van het Volkstehuis in de armoedebestrijding in Hasselt. Immers zo’n armensymbool gaan verpatsen in ruil voor veel geld zou de schrijnende confrontatie tussen rijk en oud in Hasselt meer op de achtergrond duwen en verplaatsen naar OCMW-instellingen, waar daklozen niet terecht kunnen voor opvang, terwijl dit verschil steeds actueel moet blijven voor de samenleving en de politiek.

Er is nu wel gezegd in het nieuwe Masterplan rond de Blauwe Boulevard dat er 15% sociale woningen moeten gebouwd worden – het wettelijk minimum – maar hoe betaalbaar gaan die sociale woningen zijn voor minderbegoede mensen tussen de meerbegoede mensen en aan wie en hoe gaan ze toegewezen worden. Een vraag die past in de vierdewereld van Hasselt.

Advertenties

Een gedachte over “Volkstehuis Hasselt moet behouden blijven aan kanaalkom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.