Nieuwe Vaart Heemkunde Groot-Hasselt kan beter samenwerken met anderen

Standaard

Hasselt heeft een nieuwe heemkundige kring: Vaart Heemkunde Groot-Hasselt, een initiatief van Jos Sterk, Kevin Follong en André Witters, drie medeoprichters van de Facebookgroep Dzjie Zeit van Hasselt…, waar de inmiddels 12.000 likers oude foto’s van gebouwen, personen en evenementen uit Hasselt kunnen posten en becommentariëren.

Nu wil het drietal achtergrondinfo over de geschiedenis achter de foto’s neerschrijven op een blog, die gelinkt is aan Facebook. Zo wil men de lezer in de historische sfeer houden van vooral de 20ste eeuw, over wat er zich in Groot-Hasselt afspeelde. Geschiedenis wordt zo van het stort gered.

Daarnaast wil het trio ook een fotoboek met foto’s uit de jaren 70 en 80 uitbrengen, een eigen drukkerij Kuringa opstarten en één keer per maand een speciale lezing geven, zoals over de cafés van Steve Stevaert en de SS.

Allemaal mooie initiatieven om de lezers wat historie over Groot-Hasselt bij te brengen, maar zonder te spreken over mogelijke samenwerkingen met andere heemkundige kringen (Erfgoedkring Herkenrode-Kuringen en documentatiecentrum De Graef), overige heemkundige ge-zijt-initiatieven op Facebook gelijk in Kermt, Kuringen, Stevoort, Moos Herk en Schimpen en andere instanties gelijk musea en archieven. Wil het drietal heel Groot-Hasselt bestrijken, dan is het beter om ook deze initiatieven bij te betrekken met meer complete informatie in de werking.

Hasselt heeft zijn stadsrechten verworven in 1232. Er is wel veel geweten over de geschiedenis van vorige eeuw, maar de voorgaande eeuwen zijn precies gewikkeld in de duisternis en nauwelijks weten we daar iets van. Ook dat mag de nieuwe heemkundige kring niet over het hoofd zien, want de algemene historie lijkt ons ook boeiend en wetenswaardig.

De FB-groep telt inmiddels 12.000 likers en dat zijn er nogal wat. Er wordt verondersteld dat niet iedereen in Groot-Hasselt woont. Diegenen die er niet wonen, hebben liefst wel één of andere link met Hasselt. Echte Hasselaren, er geboren of wonend, zitten gemixt in de lijst met burgers met al dan niet een band met Hasselt. Een heterogene mix, wat mooi is.

4 suggeties bij “Nieuwe Vaart Heemkunde Groot-Hasselt kan beter samenwerken met anderen

 1. Follong

  We hebben nooit gezegd dat we niet willen samen werken .We staan open voor iedereen . En geschiedenis Jos heeft boeken geschreven over oudste geschiedenis Hasselt dus wordt ook behandeld .In ieder geval we zetten voor iedereen de deur open .Mvg Follong Kevin

  Like

 2. Colson Roger

  Goedemorgen,

  Ik ben op zoek naar verhalen van vrouwelijke verzetsheld tijdens WOII.
  Ik heb Tine Lucas ontdekt, maar kunnen jullie me helpen met andere verhalen of me zeggen waar of bij wie ik die kan vinden

  Met vriendelijke groeten

  Colson Roger

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.