Commerciële leegstand in Hasselt daalt niet

Standaard

Ondanks er horecazaken en retail bijkomt in het centrum van Hasselt, is het aantal commerciële leegstand nog steeds aan de hoge kant. Vooral grote handelspanden krijgen de verhuurders niet verhuurd. Niet alleen onder andere de hoge huurprijzen kunnen investeerders doen afschrikken, ook de komst van nieuwe winkels in Quartier Bleu kunnen mogelijke investeerders tegenhouden. 

De Koning Albertstraat telt nu vijf lege winkels, terwijl zijstraat Ridderstraat helemaal ingevuld is op één pand na. Meer zorgen biedt de Havermarkt, waar na  het vertrek van Checkpoint, Two Stores en Donum de leegstand de overhand zal nemen. 

In de Maagdendries komt wel interieurwinkel Balo bij, maar de hoekwinkel van juwelier Heleven staat leeg, terwijl de hoekboetiek aan de overzijde zich in dezelfde toestand bevindt. 

De Dokter Willemsstraat telt een drietal leegstaande handelspanden, terwijl de Aldestraat er ook een drietal telt tussen de Zwanesteeg en Hoogstraat. De Kapelstraat is volzet tussen de Grote Markt en OLV-straat. In het tweede deel liggen enkele langdurig leegstaande handelspanden. De Diesterstraat telt er drie.

De Hoogstraat heeft momenteel geen leegstand meer. Daartegen de Demerstraat krijgt er nog drie lege panden bij op de teller, wanneer het failliete Coolcat en de pop-up van juwelier Franssen hun winkelpanden verlaten. Aan de kant van Primark volharden nog wat lege winkels in hun leegstand, ondanks boetiek Caviar en frituur De Demer er zijn bijgekomen.

Hoopvoller is het op de Fruit-, Boter- en Zuivelmarkt, waar de leegstand sterk is gedaald. Op de Botermarkt is er nog één leegstaand pand en op de Fruitmarkt blijft vanaf 1 mei 2019, wanneer Hawaiian Poké Bowl opent, enkel nog Leyssens-Vancan oningevuld. Deze winkel wordt naar verluidt gesloopt samen met het oude CM-gebouw om er iets van te maken. De Badderijstraat is op één winkel na helemaal commercieel ingevuld.

Schrijnender leegstand is zich aan ’t ontwikkelen in de Kleine Maastrichterstraat. Die situeert zich aan de kant van ’t Scheep. Sinds de verhuis van Telenet naar de Grote Markt, hebben ook Honing Weyns en AS Adventure verhuisplannen richting Quartier Bleu. Sarlée wil ook verhuizen naar nieuwbouw aan de Kempische Kaai. Vervolgens loopt die in het duister heel slecht verlichte aan de kant van de Grote Markt straat stilaan leeg.

De lege kleine winkels in Galerie De Ware Vrienden en Galerie Albert zijn ook zorgenkinderen. Voorspeld was net als toen Primark zich kwam vestigen in Hasselt, dat de buurt van rond ’t Scheep winkels zou aantrekken, zodat de grote leegstand van de grote winkels van het TT-Center gemakkelijker lijken ingevuld. Enkel de verhuis van Torfs naar het aanpalende pand heeft een gunstig effect. Twee winkels in de Sint-Jozefsstraat hebben ook verhuisplannen richting Quartier Bleu. Aan de kant van ’t Scheep in de Sint-Jozefsstraat wordt de leegstand ook problematisch.

Het blijft afwachten, wanneer de projectontwikkelaar ergens in de zomer 2019 de commerciële invulling van de panden in Quartier Bleu zal bekendmaken, zo we hopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.