Hasselt verliest uitgangskracht bij jongeren

Standaard

Sinds de sluiting van de Muziekodroom Hasselt door subsidiestop is het huilen met de pet op voor het uitgangsclubleven voor muzikanten en jongeren in onze stad. Er bestaat nog Café Café in het clubcircuit, maar dat is eerder commercieel en heeft zijn publiek. Muziekodroom in de Bootstraat staat nu leeg en te verkommeren.

Het was departementshoofd PXL Campus Quartier Bleu Geert Stinckens, die op 1 februari 2023 vrolijk kwam verkondigen op TVL, dat Muziekodroom snel een doorstart zou maken volgens zijn bronnen. Volgens onze bronnen is echter de financiering het knelpunt voor de doorstart van Muziekodroom. En die budgetten zijn er niet, hoewel sommigen wel willen, maar niet kunnen. Stad Hasselt en PXL zouden initiatiefnemers kunnen zijn. Pukkelpop haakt af. Voor Café Café kan het concurrentie zijn. Inbreng privékapitaal betekent dat men niet mag werken met verlies. Bij opening zal de tapkraan voldoende lopen en dat brengt ook op.

Nu horen we op 15 maart 2023 dat jeugdcentrum The Building in Bilzen de rol van uitgangsclubleven van de ex-Muziekodroom wil overnemen met programmaties van goede groepen en artiesten die ook de weg naar Bilzen hebben gevonden. In Hasselt blijft het dan weer erg stil over mogelijke doorstartplannen van de Muziekodroom, iets wat onze stad zeker nodig heeft. Politiek zwijgt.

Jongeren konden begin maart 2023 in een debatavond praten over hun tevredenheid van het uitgangsleven in Hasselt in De Serre. En daar kreeg Hasselt hoewel het zich promoot als studentenstad een dikke onvoldoende van 70% bij een ondervraging over de uitgangsmogelijkheden voor de jongeren. De stad is dood ’s avonds. Evenementen organiseren in leegstaande winkels – zo de jongeren voorstellen – mag niet wegens veiligheidsredenen. Initiatieven van privépersonen worden doodleuk voor de aanvraag afgeschoten door het stadsbestuur wegens overlast. Jongeren blijven op hun honger zitten en moeten noodgedwongen voor cluboptredens uitwijken naar Bilzen, ondanks Café Café ze ook organiseert.

Maar ja, ’s avonds blijft het stadscentrum een dode boel en zelfs door de dag is er niet veel volk in de week. Nu is er wel een lichtpuntje en dat is de komst van klimzaal Monk half mei 2023 in de TT-wijk en amusementscenter O’Learys in september 2023 ook in de TT-wijk. Vooral O’Learys met zijn mogelijkheden kan een boost geven aan het uitgangsleven in Hasselt. Dat is nog afwacbten, of het een hype of een blijver is bij de jongeren.

Maar O’Learys biedt niets op gebied van optredens en muziek en vult zo een andere niche in. Helaas. Het is wachten op initiefnemers om terug een Muziekodroom uit de grond te stampen, want daar is grote nood naar!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.