Waarom is everzwijn zo hip bij TVL?

Standaard

De berichtgeving van TV Limburg op 2 januari 2023 was er ’s middags en ’s avonds weer om te wenen, om de zakdoek boven te halen. Er was een verloren gelopen everzwijnbig binnengebracht in het Natuuropvangcentrum in Oudsbergen plus een uitgebreid interview met Sil Janssen. Dat was een nieuwsitem.

We dachten dat er een overtal aan everzwijnen in de Limburgse bossen zit, evers die nu en dan op zoek naar geschikt voedsel en de tuinen van de burgers grondig omwoelen. Daarover wordt dat ook altijd uitgebreid bericht in geuren en kleuren.

Van de ene kant wil TVL medelijden oproepen voor het opgevangen everzwijntje, dat na terug op kracht gekomen in het hok van het dierenopvangcentrum in de natuur wordt vrijgelaten. Biggetjes worden ook groot en gaan zich ook snel voortplanten om zo de Limburgse populatie evers te vergroten en te versterken. Maar die everzwijnen tonen wel schadelijk gedrag in tuinen van particulieren, wanneer ze honger hebben en het bosvoedsel voor ze niet volstaat.

Meer begrip hebben we voor de wolf, die van de ene kant wettelijk beschermd is en zich aan het voortplanten is in Limburg, maar bijlange niet zo groot in aantallen als de everzwijnen. Tegenstanders heeft de wolf ook. Wolven vallen schapen en andere dieren aan in de weide. Echter gesubsidieerde wolvendraad rond de wei helpt wel, maar is ook niet 100% wolvenproof.

Deze wolf is ook een geliefkoosd thema bij TVL. Dat kunnen we nog verstaan, dat ze daar pro’s en contra’s uitgebreid voor de camera brengen, maar een reportage over een everzwijnbig vinden we echt belachelijk.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.