Hasseltse stadscampagne voor meer burgerzin tegen zwerfvuil. Niet tegen carnavalsafval!

Standaard

Hasselt start een campagne om Hasselaren en bezoekers meer bewust te maken, dat zwerfvuil niet thuishoort rondslingerend op straat, maar wel in een vuilbak. Dat doen ze aan de hand van poppen vervaardigd uit zwerfvuil te etaleren in lege etalages in onder andere lege vitrines op Quartier Bleu en met afvalbakken met daarin verzameld zwerfvuil te plaatsen op zwerfvuilhotspots gelijk in de Grote Beemdstraat. De campagne kwam tot stand met medewerking van PXL-MAD en Maison Florida. Maar snappen de burgers wel de clou van het verhaal en gaan ze daarheen speciaal kijken om zich af te vragen, waarom die zwerfvuilobjecten er staan voor het creëren voor meer bewustwording en aanpak tegen de zwerfvuilproblematiek op het openbaar domein? Zelf vinden we de gemaakte zwerfvuilkunst eerder showelementen om er op de foto te komen in de kranten.

Daarentegen wordt de rol van Toon Eerdekens als noeste zwerfvuilactivist deels overgenomen in de zwerfvuilkunst, waarvoor we hen moeten danken. Maar helaas wordt de boodschap om zoveel zwerfvuil te voorkomen onder de mat geschoven. Mooi voorbeeld is het carnavalsafval na de stoet, dat niet goed genoeg wordt verwijderd en waarvan resten langdurig op het openbaar domein blijven liggen en een gevaar vormen voor een verdere vervuiling van ons ecologisch systeem.

Vooral het uitstrooien van ongemakkelijk afbreekbaar plastiek in alle vormen in de carnavalsstoet, wat wordt toegelaten door het stadsbestuur omdat het thuishoort bij plaatselijke volksgebruiken, versus het door campagnes gestimuleerde wegwerpgedrag van burgers van zwerfvuil in afvalbakken, is voor ons een contradictie, die we niet goed begrijpen. Van de ene kant stimulans en wegwerpwaanzin, van de andere kant alles netjes in de afvalbak gooien. We mogen dan maar doen met zwerfvuil, wat we willen? Zo’n gedrag van je m’en fou wordt erdoor aangewakkerd. Goed bezig, zouden we zeggen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.