Abnormale lege parking Astrid Hasselt op dit moment UPDATE

Standaard

Het viel op op maandagochtend 26 april 2021 dat er de helft minder wagens geparkeerd stonden op parking Astrid langs de Koningin Astridlaan dan twee weken geleden. Maar wat wil je, als de parkeermeter van 1 euro voor een halve dag naar 2 euro per uur springt.

Het is het gevolg van het gewijzigd parkeerbeleid binnen de Singel sinds de invoering op 19 april 2021. Duurdere parkeerplaatsen moeten bezoekers en zoekverkeer ontmoedigen om hun wagen nog voor lange tijd in de straten en pleinen te parkeren, mits het gratis half uurtje en met gebruik van de parkeerkaart. Zij worden verwezen naar de ondergrondse parkings.

Zo wil het stadsbestuur de bewoners met wagen meer parking op maat geven, parkeren zo kort mogelijk voor hun deur. Er zijn uitzonderingen voor thuiszorg, nooddiensten en gehandicapten.

Met die parkeerbeleidsaanpassing met langere en duurdere parkeertijden per dag, wil het stadsbestuur een mobiliteitsverandering naar meer andere milieuvriendelijkere vervoermiddelen in een combinatie bij de burgers realiseren. Maar waarom dan een bovengrondse parking dicht bij het station en centrum gelijk de Astridparking ook zo drastisch in prijs te verhogen verbaast ons ook.

Het zal zeker zijn om die automobilisten naar de ondergrondse parkings in Hasselt te verwijzen, die beterkoop lijken.

REACTIE SCHEPEN MARC SCHEPERS

De parkeerterreinen Astrid, Dusartplein, Truierbrug-Noord en Truierbrug-Zuid staan bij voorkeur maximaal ter beschikking van de werknemers van het stadscentrum én de bewoners van de binnenstad. Het standaardtarief van 2 euro per uur (max. 15 euro per dag) is voor deze doelgroepen dan ook niet van toepassing. Zij hebben de mogelijkheid om een voordelige parkeervergunning aan te vragen / kopen.

  • De bewoners van zone Centrum (binnenstad) mogen met hun bewonersparkeervergunning gratis en onbeperkt in tijd parkeren op deze parkeerterreinen. Het toevoegen van deze parkeermogelijkheid moet hen verleiden om hier (off-street) te parkeren in plaats van in de woonstraten van de omliggende wijken. Zoals u weet mogen bewoners van de binnenstad doorheen de dag (van 10u00 tot 16u00) al vele jaren niet gratis parkeren op straat in de binnenstad om het functioneren van het stadscentrum mogelijk te maken (shop&run, medische zorgverstrekkers, laden en lossen, …).
  • De werknemers van het stadscentrum (binnenstad, stationsomgeving, quartier bleu) hebben de mogelijkheid om een werknemersparkeervergunning aan te kopen aan 150 euro voor 6 maanden waarmee ze de hele week door gratis en onbeperkt in tijd mogen parkeren op de parkeerterreinen Astrid, Dusartplein, Truierbrug-Noord en Truierbrug-Zuid. In vergelijking met het verleden, waarbij ze 2 euro per dag betaalden, betekent dit voor de veel- / dagelijkse gebruiker een verlaging van de parkeerkost en een hoger parkeercomfort (aangezien er niet telkens afzonderlijk een parkeersessie gestart moet worden).

Voor de shoppers is parking Blauwe Boulevard de beste keuze met het voordelige tarief van 1,5 euro per uur of 10 euro per dag. Deze parking is de goedkoopste parkeeroptie nabij het centrum, erg ruim (quasi gegarandeerd plaats, ook voor occasionele gebruikers) en erg comfortabel / veilig. De aansluiting op de Grote Ring en de hernieuwde kruispunten zorgen voor een vlotte en veilige verkeersafwikkeling naar de parking en een ontlasting van de Groene Boulevard (wat op zijn beurt de bereikbaarheid van onze stad ten goede komt).

De shoppers die toch graag gratis parkeren op wandelafstand kunnen nog steeds terecht op de K. Boudewijnlaan, aan de IJzerweg of aan het cultuurcentrum.

Een suggestie over “Abnormale lege parking Astrid Hasselt op dit moment UPDATE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.