Renovatie of nieuwbouw van versleten Hasseltse galeries is nog niet voor morgen

Standaard

Wie door de Hasseltse galeries De Ware Vrienden en Koning Albert loopt, valt veel leegstand en heel wat telecomwinkels en nagelstudio’s op. Lege galeriewinkels in De Ware Vrienden raken spotgoedkoop niet verhuurd. Hetzelfde geldt voor de andere galerie. Niemand wil handel uitbaten in die onaantrekkelijke winkeltjes en galerie, nog niet tegen kostprijs in hartje Hasselt, ondanks er toch wel redelijke passage is tussen de Koning Albertstraat, Grote Markt en Sint-Jozefsstraat. Een invulling doet op zich wachten.

Beide galeries zijn dan ook in zeer slechte staat, maar toch goed bevonden door de brandweercontrole om open te blijven. Minimale aanpassing zijn gebeurd in die van De Ware Vrienden met onder andere nieuwe verlichting een tijd geleden, maar daar blijven onder andere de dakkoepels vragen voor een dringende renovatie, want de constructies zijn in de loop van de jaren door weersomstandigheden verzwakt. In de Albertgalerie is het nog erger. Daar zijn de bovenverdiepingen onbewoonbaar, maar kan je de ouderwetse exporuimte op de eerste verdieping nog huren. In de lange galeriegang kom je wel nog aan de uiteinden commerciële invulling tegen, maar ertussen is het schrijnend leeg.

Veel van de winkelpanden in De Ware Vrienden zijn eigendom van immokantoor Palletieri van Wim Gommers, die bezig is om de leegstand in de galerie op te kopen van de verschillende eigenaars en ze dan voor een appel en een ei al dan niet zogezegd te huur te stellen. Een grondige renovatie van de hele galerie zit er nog niet in, omdat niet iedereen van de eigenaars met dat idee mee is.

De plannen voor afbraak van en nieuwbouw voor de winkelpanden van onder andere Eric Gabriëls in de Albertgalerie zijn al drie keer geweigerd door Stedenbouw. Een duidelijke visie wat men wil, ontbreekt hier, omdat de toekomst van het succes van de winkels in Quartier Bleu en al dat niet onzeker effect heeft op de invulling van winkelpanden in de binnenstad. Trouwens werken aan twee galeries in de stadskern worden best op elkaar afgestemd in één werf om de overlast te beperken.

 Bij het Hasseltse centrummanagement zitten ze ook bij de handen in het haar met de zorg voor de invulling van de leegstand in de galeries. Er is reeds gedacht om de lege ruimtes in te vullen via activiteiten voor starters, maar die zijn ook precies niet erg happig om zich al dan niet tijdelijk te vestigen op deze plaatsen ondanks de spotgoedkope huurprijzen.

De onaantrekkelijke galeries blijven een zorgenkind voor Hasseltse middenstand en stadsbestuur, dat volop bezig is met de ombouw van het stadscentrum om het aantrekkelijker voor bewoners, toeristen en shoppers te maken in het vooruitzicht van de opening van Quartier Bleu in maart 2020.

Een suggestie over “Renovatie of nieuwbouw van versleten Hasseltse galeries is nog niet voor morgen

  1. Stefan

    De galerijen als concept zijn compleet voorbij gestreefd. Het beste dat kan gebeuren is ze afbreken en een nieuwe ‘open’ doorgang creëren naar Sint-Jozefstraat en het stadhuis. De vrijgekomen ruimte kan je invullen met appartementen en enkele kleinere winkelpanden/horeca.

    Het TT-Center heeft terug nood aan een publiekstrekker. Een cinema of bowlingbanen aldaar zijn gedoemd om te falen. Ik zou eerder kijken naar Uniqlo of Kiabi, dat zijn kledingketens die de volledige bovenruimte zouden kunnen invullen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.