HBVL begint nu toch wel te overdrijven met zijn betaalmuur

Standaard

De digitale leesclub van HBVL telt 435.000 geabonneerde lezers. Zij kunnen zonder problemen alle artikels van de dagelijkse krant ook volledig digitaal lezen. Anderen worden digitaal tegengehouden door een betaalmuur, hetgeen extra inkomsten oplevert samen met de losse krantenverkoop, advertenties, de abo’s en via de vele andere kanalen, zoals de webshop, voor de krant. HBVL krijgt dan ook nog jaarlijks een smak van overheidssubsidies voor de papieren krantbedeling, net als alle klassieke kranten.

Dat snappen we allemaal wel. Concentra moet ook geoptimaliseerde winst maken en de kostenstructuur onder controle houden. Concentra is ook deel van het Mediahuis NV, die op zijn beurt buitenlandse kranten opkoopt.

Maar wat we echter niet snappen, is dat HBVL beeldreportages met ondertekst van TV Limburg, ook toebehorend tot de grote familie, ook achter een betaalmuur steekt, terwijl dat beeldmateriaal gratis en integraal 7/7 en 24/24 te bekijken is op de website van TVL.

HBVL heeft uiteraard het recht om hun artikels af te schermen voor niet-abonneehouders. Ze moeten zich wel bewustzijn van de mogelijkheid dat de jeugd van tegenwoordig meer nieuws haalt uit sociale media, dan zich te laten abonneren op de papieren versie van HBVL, hetgeen mogelijke gevolgen kan hebben voor toekomstige winstresultaten.

De oudere generatie is van oudsher fan van HBVL voor hun overlijdensberichten. Gelukkig treedt HBVL meer naar buiten met meer samenwerkingen of eigen initiatieven om toch maar zoveel mogelijk lezers bij te winnen of te behouden en extra inkomsten te genereren. Maar hoelang dat nog blijft duren, is de vraag, want sociale media zijn nog steeds veel sneller dan reporters en redactie van HBVL.

Het zijn allemaal zaken, waar de krant toch maar eens goed over nadenkt om een duidelijke toekomstvisie te creëren en hoe ze het potentieel van de digitale lezersclub en de papieren krantenversie aan te pakken om ze veilig te stellen met heel uiteenlopende thema’s en artikels.

Veel geld om andere titels over te nemen, maakt misschien ook niet gelukkig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.