Daklozen, thuislozen en drugsgebruikers hebben ook recht op om zelfvertrouwen in veilige thuishaven op te bouwen in Hasselt

Standaard

De sloop van het afdak aan café Anoniem in Hasselt, waar daklozen, thuislozen en drugsgebruikers door de dag terecht kunnen voor een praatje met vrijwilligers, soep en zelf- en onderhoud van hun kleren, is gesloopt na aanhoudende burenklachten wegens overlast om de veiligheid in de omgeving te vrijwaren. Schepen Lies Jans (N-VA) wil na deze drastische maatregel van de afbraak van het afdak, waar veel mensen uit de vierde wereld samenkwamen voor sociale contacten, nu in onderhandeling gaan met de betrokken partijen op zoek naar een oplossing.

Door deze maatregel kan het nu wel zijn dat sommigen van deze kwetsbare mensen zich verplaatsen en onder de radar van hulpverleners en politie duiken. Een risico dat dan kan toegewezen worden aan het optreden van het Hasselts stadsbestuur.

Een deel van die kwetsbare mensen is zeker op zoek naar een warme thuishaven in onze keiharde gemeenschap en dat is moeilijk te vinden in Hasselt. Uiteraard heb je ook de volharders die niet willen weten van zo’n thuishaven en volharden in hun levensstijl.

Als ze niet willen overnachten op straat, moeten ze zich zo vlug mogelijk begeven naar de overnachtingsmogelijkheid van CAW/Sonar tegen betaling, waar ze moeten betalen voor een bed. Bovendien worden daar daklozen en thuislozen, waarvan de mannen ook wel terecht kunnen in het Volkstehuis tegen betaling, zogezegd gescheiden gehuisvest van de drugsverslaafden, waardoor ze toch ondanks verstrengd toezicht nog worden bestolen van hun geld en goederen. Dat geeft hen nog weinig vertrouwen in de nachtopvang, waardoor ze liever een slaapplek in open lucht zoeken onder soms schrijnende omstandigheden.

Straathoekwerkers doen hun best om sociaal kwetsbare mensen te helpen. Soms bereiken ze mooie resultaten, waardoor de betrokkene terug op het juiste pad zit met een dak boven het hoofd en in orde met de administratieve molen, maar dikwijls is het ook dweilen met de kraan open.

Toch blijft het ontbreken van voldoende zelfvertrouwen om zich te normaliseren en aanvaardbaar te maken voor onze samenleving de grote factor, waarom tevergeefse pogingen van straatheokwerkers mislukken of deels slagen.

Geef de sociale kwetsbaren daarom een gevoel dat ze zich wel kunnen terug worden opgenomen in onze gemeenschap door hen kleine karweitjes op openbaar domein of in instellingen te laten uitvoeren, waardoor ze het gevoel krijgen dat ze ook nuttig kunnen zijn voor onze samenleving en zo hun zelfvertrouwen geven en kunnen opkrikken in een veilige thuishaven, waar ze voldoende warmte ontvangen en desnoods onder sociale controle kunnen afkicken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.