Winkels verdwijnen en komen bij in Hasseltse binnenstad, identiteit per kwartier in opbouw

Standaard

Op dit ogenblik verdwijnen heel wat winkels uit het Hasseltse straatbeeld gelijk Donum, Two Store en Checkpoint op Havermarkt. Hoofdreden is vaak de huurprijsstijging  Truc Much en Closet volgen later om andere redenen. Er komen ook zaken bij: Caviar begin februari 2019 op hoek Demerstraat en een designwinkel in de Kapelstraat.

Op halflangetermijn verhuizen Pronti in de Sint-Jozefsstraat en AS Adventure, Honing Weyns, Reizen Sarlee, allen in de Maastrichterstraat naar Quartier Bleu en Kempische Kaai. En er zijn nog andere handelszaken en ketens die onzeker blijven na afloop van hun huurcontract. 

Inmiddels blijven grote panden leegstaan in Hasselt. Het fenomeen vraagt dringend een politieke ingreep. Ook wel het gevolg van jarenlange politieke verwaarlozing van de commerce in de stad. Het idee van het spel van vrije markt kan misschien bijgestuurd worden, ofniet?

Een bijna verdubbeling van winkeloppervlakte door de komst van Quartier Bleu en directe ondergrondse parking in de buurt hebben een grote aantrekkingskracht op ketens en handelaars door lagere huurprijzen en nieuwe hotspot, waardoor handelaars vrezen dat het oude stadscentrum minder aanlokkelijk wordt voor het shoppend publiek. Verhuizen mag, maar stonden er geen clausules in de akte tussen projectontwikkelaars en stadsbestuur, waarin er voorwaarden voor verhuizing van retail naar QB zijn opgenomen? Best is dat het stadsbestuur al vooruitkijkt en inspeelt met gerichte communicatie, planning en acties om interactieve shoppingstromen tussen QB en het stadscentrum vanaf 2020 fatsoenlijk uit te bouwen.

Positief blijft wel dat shoppers en bezoekers in grote getale afzakken naar de binnenstad op drukke perioden. Internetverkopen zorgen gelukkig voor geen belevingsshoppen, maar hebben wel gevolgen op winkelomzet voor shops die niet meezijn met webshopping.

Het idee om het centrum van Hasselt in te delen aan vier quartiers met elk hun eigen identiteit, beleving en acties krijgt inmiddels uitbouw. Het centrummanagement is volop bezig met het installeren van bestuurscomités per quartier met handelaars en bewoners om te bouwen via overleg en samenwerking elk aan hun identiteit.

Het is nu wachten op een politiek antwoord. Het stadsbeleid moet immers het kader bepalen en vastleggen om positief verder te werken. Maatregelen tegen leegstand zijn broodnodig. De komst van een digitaal platform voor handelaars, stadsbestuur en Hasselaren is absoluut noodzakelijk, maar de lancering laat op zich wachten, ondanks het klaar is. Nieuwe vormen van shoppen met bvb. levering van pakjes van shoppers op parkingen, het nieuwe mobiliteits- en parkeerbeleid met meer aandacht aan randparkings, het meer centraliseren van de afhaalpunten voor postpakketjes, zelfrijdende busjes, verkeersluw centrum, toch nog goede bereikbaarheid van de stadskern zijn allemaal belangrijke punten die samen Hasselt als shoppingstad de volgende jaren moeten versterken. Hasselt moet weer een proeftuin worden van innovatie met politieke durf, goed ondernemerschap en initiatief! 

Advertenties

Een gedachte over “Winkels verdwijnen en komen bij in Hasseltse binnenstad, identiteit per kwartier in opbouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.