Shoppingstroom vergeet dikwijls Hasseltse plekken in binnenstad

Standaard

Met 620.000 bezoekers klokte Winterland zijn verblijf van zes weken op 6 januari 2019 af in Hasselt na een pecheditie 2017. Helaas zijn de beloofde events van Winterland buiten aankomst van de Kerstman gebeurd op Winterland zelf zoals die dating of onder het afdak van de Bibliotheek Limburg Hasselt op een beugschoot van Winterland. Ook de versiering was er maar met een zeer karig budget, hetgeen voor de organisatoren van Winterland nochtans goed was. Om de middenstand in het centrum te paaien en wegens het gebrek aan financiële stadsmiddelen om duurzame kerstversiering aan te kopen.

Voor de rest mogen de retail en horeca niet klagen op enkele uitzonderingen na over de opkomst van bezoekers en shoppers. De kerstvakantiedagen met koppelverkoop waren drukke tijden in de stad met vooral cadeautjesjagers en toeristen. Mensen gaven minder geld uit voor kleinere zaken en lieten de grote dingen hangen. Op 3 januari 2019 startte de wintersolden met nog grotere kortingen per stuk dan bij de koppelverkoop. Dat lokte ook veel shoppers naar Hasselt om een koopje te doen met als hoogtepunt de koopzondag op 6 januari 2019.

Niet alle winkels waren open op die koopzondag. Heel wat winkels konden mooie verkoopresultaten voorleggen, tegenover anderen vroegtijdig moesten sluiten, omdat het volk wegbleef. Vooral in de buurt van de kathedraal waren heel wat handelaars die vroegtijdig sloten of gewoon niet opendeden wegens tegenvallende verkopen, omdat de shoppingstroom hen links lieten liggen. Het ontbreken van events en handelsactiviteiten wegens grote leegstand en het vertrek van Media Markt spelen hen parten, ook in de kerstvakantie wanneer er toch behoorlijk veel volk was in Hasselt. Onkosten gelijk elektriciteit en loonkosten tellen door voor hen, als ze onvoldoende dagomzet creëren en de grote massa bleef de hele tijd achter, ondanks de centrummanager deze kritiek wegblaast. Het gebrek van een publiekstrekker aan die stadskant heeft er veel mee te maken. Huren zijn ook verschrikkelijk duur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.