12 christusdoornen verplant naar Demervallei

Standaard

Na lange tijd klachten van buurtbewoners aan de Hasseltse kanaalkom worden 12 volwassen christusdoornen verplant van de ene naar de andere kant van het water, in de Demervallei, helemaal achter Quartier Bleu, goed verstopt uit het zicht komende te voet via het nieuwe winkelcentrum.

Aanleiding waren een hele resem klachten van takken en loof van de christusdoornen die over de terrassen van de buurtbewoners hingen, het dure zicht belemmerend op het water en de jachthaven.

Eigenlijk zou het beter zijn om nog meer groen te planten in de grijze zones van de Blauwe Boulevard, iets wat de projectontwikkelaars naar de achtergrond hebben geschoven. Waar vind je groen op het grondgebied van de Blauwe Boulevard? Aan een stukje Demervallei, goed verscholen voor mensen en waar de kans bestaat dat je natte voeten krijgt bij veel regenval. Het voorste gedeelte met flats en winkels lijkt veelal eentonig grijs met in het midden een kom water met wat activiteit.

Het kan verkeren dat heel wat dure panden aan Quartier Bleu moeilijk verkopen, vermits er heel wat zijn die uitkijken naar een grijze muur in plaats van naar het rustgevende water, dat zo wordt gepromoot door de projectontwikkelaar in de media. En dan gaan ze daar nog achteraan torens bijbouwen, waar het vechten is voor de kopers om een duurdere flat aan te schaffen met zicht op het water.

We zouden graag Quatier Bleu wat zien vergroenen, waar aan de overzijde wordt ontgroend. Veel groene elementen in gevels, op straat en aan terrassen kan deze toekomstige hotspot een gezelliger uitzicht geven. Meer groen is ook goed voor de bijtjes en zuivert de vervuilende lucht.

Landschapsarchitecten zijn het eens dat er op de plek van Quartier Bleu plaats moest worden gemaakt voor een mooi stadspark in combinatie met water en alles erop en eraan om de Hasselaren een gezellige openbare rustplek te verzekeren naast Kapermolen en om een groene gordel rond Hasselt te creëren. Maar die grond stak de ogen uit van de projectontwikkelaars om er flats en winkels te bouwen met openbare ondergrondse parkeergarage.

We blijven de ontwikkelingen van de Blauwe Boulevard met argusogen volgen, zeker wanneer er binnenkort winkelpanden worden ingevuld op deze nieuwe hotspot met de vrees die bij de handelaars in de binnenstad bestaat, dat iedereen – zowel handelaars als shoppers – naar Quartier Bleu wil en het knusse centrum dreigt leeg te lopen. Zeker werk aan de winkel om bezoekers en shoppers zowel stadscentrum als Quartier Bleu te laten bekoren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.