Nieuw Hasselts stadsbestuur zou beter zorgen dat inwoners van deelgemeenten zich ook fiere Hasselaars mogen noemen

Standaard

De gelijkwaardige behandeling van events en erfgoed tussen het gebied binnen de Singel en de deelgemeenten door het stadsbestuur van de verschillende legislaturen is groot, waardoor heel wat inwoners van de deelgemeenten Hasselt zich niet echt Hasselaar voelen, maar wel fier zijn op de identiteit van hun gemeenschap.

Alles is gecentraliseerd in de binnen de Singel en belangrijke events met grote regionale uitstraling hebben altijd voorrang in promotie en interesse op de plaatselijke activiteiten, zoals opname in De Nieuwe Hasselaar en sociale stadsmedia. De redacteurs gaan er ook niet voor op zoek, maar laten alles op zich afkomen. Zo mislopen ze aankondigingen van plaatselijke events, waardoor die interesse van heel wat inwoners van deelgemeenten zich niet echt na 41 jaar fusie geaccepteerd worden door het stadsbestuur. In plaats van eens actief een activiteitenkalender met plaatselijke vaste events bij te houden, waarop de redacteurs kunnen op inspelen, en de sociale media te volgen.

In Het Stadsmus kan je zogezegd terecht voor alles wat met historie van Hasselt te maken heeft, maar jammer blijft het daar dikwijls tot beperkt en worden wel regelmatig workshops georganiseerd. Maar de echte geschiedenis van Hasselt en de hele ontwikkeling van het Graafschap Loon en later Prinsbisdom Luik, de onafhankelijksheidsstrijd in 1830 en 1831, hetgeen het latere Belgisch Limburg werd, waarna nog twee wereldoorlogen volgden. Hasselt is eeuwenlang de kern geweest in het Graafschap Loon met het Prinsenkasteel en de Abdijsite van Herkenrode in Kuringen, waarvoor plaatselijke erfgoedcellen zich inzetten voor het uitspitten en behoud van de geschiedenis, maar die jammer genoeg heel stiefmoederlijk behandeld worden door het stadsbestuur. Er is ook niet veel terug te vinden in Het Stadsmus, laat staan dat er een geöliede samenwerking tussen erfgoedverenigingen en Het Stadsmus bestaat. Men laat liever troeven liggen door politieke disputen en geen interesse, ondanks men als museum zich toch wel moet openstellen voor alle erfgoedinitiatieven.

Een troef, die het stadsbestuur laat liggen, is bijvoorbeeld moeilijke bereikbaarheid van de Abdijsite van Herkenrode met het openbaar vervoer. Een Lijnbus stopt halverwege de Herkenrodedreef in Tuilt en dan moeten de bezoekers maar te voet verdergaan tot op hun bestemming, brug over tot het einde van de dreef om de abdij te bereiken.

Ook het openbaar vervoer van de deelgemeenten naar de binnenstad is nog zo’n lachertje. Veel tijd doorbrengen op de Lijnbus met overstappen om op de bestemming te geraken, terwijl het vroeger veel sneller ging in het oude systeem.

Neen, Hasselt verdient beter dat moet de ploeg rond Steven Vandeput zeker veranderen gedurende de volgende zes jaar, wil hij de fierheid van Hasselaar laten uitstralen over Groot-Hasselt, wat nu bijlange nog niet is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.