Wie gaat fietsen van Hasseltse groepsaankoop herstellen? UPDATE

Standaard

Het Hasseltse stadsbestuur zet door in de promotie van het fietsgebruik onder de Hasselaren. Daarom organiseert zij een groepsaankoop van elektrische bak-, plooi-, heren- en damesfietsen en steps voor wie in Hasselt woont, werkt of studeert in samenwerking met Testaankoop, die de kwaliteit in het oog houden. De aanbieders die voldoen aan door het stadsbestuur opgelegde kwaliteitsnormen aangaande onder andere accu komen in aanmerking en daarvan wordt de goedkoopste gekozen als winnende aanbieder. Een mooi initiatief van duurzaamheidsschepen Joost Venken (Groen), maar wie gaat de naservice bieden bij nazicht of defecten. De gewone fietsenmaker, die terecht meer mag vragen voor fietsen die niet van bij hem komen?  Het zal wel.

Volgens Venken kan iedereen, die fietsen verkoopt, inschrijven voor de openbare aankoop. Dat wil zeggen zowel grote ketens als fietsenhandelaars. Een grote keten kan gemakkelijker grotere kortingen geven voor de groepsaankoop dan kleine fietsenhandelaars. Bovendien zal de keten er wel voor zorgen dat ze de gepaste kwaliteit kunnen leveren, waarbij ze de groepsaankoop kan binnenhalen. 

Als er dan iets aan mankeert aan de nieuwe fiets kunnen de kopers, als ze geluk hebben, naservice krijgen bij de keten, dikwijls half werk. En dan komen deze mensen stelselmatig afdruipen naar de zelfstandige fietsenmaker, die ook duurdere en meer kwaliteitsfietsen verkoopt, om hun fietsen te laten herstellen met een terechte hogere prijs voor reparatie. De mensen zijn dan verbaasd dat een goede individuele maakprijs met de nodige service ook zijn juiste meerprijs heeft.

Ze kunnen beter de plaatselijke handelaars opties laten aanbieden en uitgebreid laten testen door mensen die zich hebben ingeschreven voor de groepsaankoop. Nu hebben de mensen die willen kopen geen keuze bij groepsaankoop. Zelf beslissen over hun aankoop met goede naservice hebben ze wel bij de plaatselijke fietsenhandelaar.

Schepen Venken heeft gereageerd

“We houden wel degelijk rekening met lokale handelaars. Een van de criteria om de gunning te krijgen is dat de fabrikant/leverancier een lokaal netwerk moet hebben (dus geen fabrikant zonder netwerk in Hasselt die onder de prijs kan gaan omdat hij bv enkel online werkt). Ze zullen dus sowieso geleverd worden via lokale handelaars wat betekent dat zij het afmonteren en onderhoud kunnen doen, accessoires verkopen (fietstassen, kinderstoeltje, …), … De lokale handelaars mogen ook rechtstreeks meedingen naar de gunning. Naast dat criterium is er uiteraard de prijs als criterium, maar dat staat niet los van de kwaliteit want die kwaliteit is ook een belangrijk criterium (dus geen goedkope supermarktfietsen van bedenkelijke kwaliteit). Daarnaast is de service na verkoop ook een belangrijk criterium wat opnieuw in het voordeel van de lokale handelaar speelt.”

Advertenties

Een gedachte over “Wie gaat fietsen van Hasseltse groepsaankoop herstellen? UPDATE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.