Waar blijven meer groene elementen in Hasseltse binnenstad?

Standaard

Jaren geleden maakte het Hasselts stadsbestuur werk van het planten van haagjes in de Hasseltse Badderijstraat en het plaatsen van verticale tuinen tegen de gevel van het oud administratief centrum. Er werden ook enkele bomen geplant in de Koning Albertstraat en in de Maastrichterstraat. Het Capucienenplein werd heraangelegd met een grote kale vlakte, omringd door ontoegankelijk groen.  De Molenpoort, het belangrijke linkpad tussen de commerciële binnenstad en Quartier Bleu werd volgebouwd met beton en een hellende grasvlakte met enkele bomen aan de overzijde die nog jaren nodig hebben om volwassen te worden.

De begijnhofsite wordt gelukkig gerestaureerd met behoud van de groene long binnen de muren. Met het Leopoldplein weet het stadsbestuur niet goed wat ermee aan te vangen. Er staan enkele magnifieke dikke bomen en vroeger stond er een kiosk die mensen samenbracht. Nu gebeurt er nauwelijks iets, behalve Muziekterras en Aper’eau. Het groen van de gouverneurstuin is ontoegankelijk voor het publiek, ondanks Reynders belooft hem open te stellen na zijn pensioenstelling. Maar de tuin is eigendom van de Federale Dienst voor de Regie der Gebouwen. Eens kijken hoe hij dat gefikst gaat krijgen.

De tuin van het Minderbroederklooster wordt af en toe bij gelegenheden toegankelijk gemaakt voor publieke activiteiten. Pluspunt zijn wel de loofbomen op de Groene Boulevard, maar helaas zijn daar niet veel mogelijkheden om wat te genieten, want zitbanken zijn zeldzaam. Voor de rest probeert het stadsbestuur het gebrek aan groen in de betonnen binnenstad  wat op te fleuren door zelf 21 grote mobiele groene containers met inlandse bomen en planten te vullen binnen drie jaar. De twee eersten worden hopelijk opgeleverd in het najaar 2018. Ook heel wat bloembakken moeten het straatbeeld opfleuren en vergroenen. 

Particulier staan er eveneens klimplanten tegen gevels, zoals op beide hoeken van de Guido Gezellestraat of in huizen in de Dorpsstraat. Waarom kan dat niet meer in de binnenstad? Waarom kunnen er niet meer haagjes geplant worden gelijk in de Badderijstraat, zoals bvb in de Paardsdemerstraat? Waarom duiken er geen groene hangplanten op in de gezellige stadskern? PR8 bestaat nochtans 70 jaar en wordt daarbinnen ook hard gewerkt aan bebloeming en vergroening? En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan met waarom-vragen…. Allemaal elementen die de binnenstad een gezelliger en groener uitzicht geven. Waarom is er zo weinig groen aan ‘ t Scheep? Een paar potten bomen op het voordek? Waarom niet meer groendaken?

Meer groen en een autoluwe binnenstad zullen bij de politieke partijen in het kader van de gemeenteraadsverkiezing in oktober 2018 zeker hoog op hun programma staan?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.