Troeven van erkenning van Hasselt als toeristisch centrum

Standaard

Al twee jaar bestond het idee en de centrummanager heeft eraan drie maanden gewerkt om het dossier rond te krijgen om ingediend te worden bij de FOD Economie. We hebben het hier dan over de erkenning van Hasselt als toeristisch centrum om ook ’s zondags in theorie alle winkels te openen voor zondagshopping en belevingswinkelen en om de concurrentie aan te gaan met Maasmechelen Village, Maastricht en Antwerpen, waar het zondagshoppen al langer bestaat. Het kan de lokale economie alleen maar te goede komen.

In Hasselt wil men dan elke eerste zondag van de maand de shops opendoen in plaats van de zes shoppingzondagen zoals vandaag bestaat. Het zou een mooie boost zijn voor horeca en handel, mocht men van elke shoppingzondag een familiedag voor jong en oud maken met voor elk wat wils in het aanbod, met een duidelijke interactie tussen de events en shoppen bij de plaatselijke handel en verteer bij de horeca.

Eenmaal de erkenning als toeristisch centrum op zak worden handelaars, ketens en horeca in de binnenstad aangesproken om te kijken naar de mogelijkheden. Sommigen zijn tegen zondagopeningen, omdat dit geen omzetstijging maar een omzetverschuiving van weekdagen naar zondagen met zich meebrengt. Samen met de extra personeels- en energiekosten willen ze er niet van horen. Immers de zelfstandigen hebben ook moeten vechten voor hun wekelijkse rustdag en dat willen tegenstanders zomaar niet opgeven. En de webshopverkoop zal door zondagshoppen niet dalen.

Ook zijn er ondernemers meer positief staan tegenover het zondagshoppen. Iemand stelt immers om de parkeertarief in Hasselt te verminderen door de kosten te laten delen door de shopper en de plaatselijke horeca en handel. Er komt nog een ander voorstel om winkels drie dagen per week een uurtje langer open te houden, iets wat bijlange niet zoveel kost dan zondagopening.voor de handelaar.

Alleszins zijn er altijd voor- en tegenstanders. Het aandeel voorstanders lijkt ons uit ondervraging wel groter dan de tegenstanders. Tegenstanders proberen te overtuigen om de switch te maken, lijkt ons een moeilijke opgave. Eventueel enkele succesvolle maandelijkse koopzondagen kan hen eventueel overtuigen om mee te doen. Met goede afspraken met positief geïnteresseerden in zondagshoppen na het binnenhalen van de erkenning, kunnen we al veel bereiken met een keigoede beleving als extra toegevoegde waarde.

Advertenties

2 gedachtes over “Troeven van erkenning van Hasselt als toeristisch centrum

  1. André Segers

    Had al jaren geleden moeten gebeuren…maar ken de politieke interne druk naar de middenstanders toe!..vul zelf in… “Onervaren P’kes”…We gedenken “U” in oktober!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.