Meer controle op schoolgaande fietsers is ook nodig naast aanpassing kruispunt in Hasseltse Banneuxwijk

Standaard

Actiegroep Struikelpunt was op woensdag 6 juni 2018 uitgenodigd op de voorstelling van de plannen van Agentschap Wegen en Verkeer voor de aanpassing van het gevaarlijke kruispunt op de hoek van de Kempische Steenweg met de Paalsteenstraat. Het wordt geen peperdure onteigening van de witte apotheek en een heraanleg van het hele kruispunt, waarvoor Struikelpunt ijverde, maar een goedkopere aanpassing van rodelichten en infrastructuur. Op de Kempische Steenweg en in de Paalsteenstraat komen verlengde afslagstroken. Het fietspad dat de afslag dwarst, moet plaatsmaken voor een veiligere by-pass verderop. Tenslotte wordt de oversteektijd van de rodelichten met vier seconden verlengd om de voetgangers en fietsers wat meer tijd te geven voor de dwarsing van de steenweg op een veiliger manier zonder dat de groentijd voor automobilisten verandert.

De bezorgde buurtbewoners zagen toch liever een volledige heraanleg van het gevaarlijke kruispunt. De aanpassing moet een veiliger manier om vooral zwakke weggebruikers meer comfort te bieden bij het oversteken, maar autoverkeer en fietsers bewegen nog steeds zij-aan-zij zonder safe tussenberm.

Immers als de school van Kindsheid Jesu uit is, dan is het steeds oppassen geblazen voor roekeloze schoolgaande fietsers die dikwijls het verkeersreglement aan hun laars lappen, met drie naast elkaar rijden, soms toevallig uitwijkend naar de drukke steenweg en bij duisternis soms zonder fietsverlichting. En de automobilisten klagen daar ook over en terecht. Er wordt snel iemand gegrepen door een auto.

Daarom pleiten we voor meer politiecontrole. Een wijkagent ter plaatse heeft wel gezag, maar ziet ook niet alles wat achter zijn rug gebeurt.

Advertenties

Een gedachte over “Meer controle op schoolgaande fietsers is ook nodig naast aanpassing kruispunt in Hasseltse Banneuxwijk

  1. Jammer dat Hasseltse Lies Jans van de N-VA als voorzitter van Commissie Mobiliteit bij de Vlaamse regering niet meer uit de brand heft kunnen slepen bij haar partijgenoot en mobiliteitsminister Ben Weyts. Immers dat kruispunt is al enkele decennia aangeduid als zeer gevaarlijk voor de zwakke weggebruiker. Het stond op de lijst van de zwarte kruispunten in Vlaanderen, maar is er om onvoorstelbare redenen eruit gekieperd. Er is geen geld meer voor de heraanleg van het kruispunt en andere dringende werken in Vlaanderen krijgen voorrang. De buurtbewoners zien meer heil in een heraanleg dan een aanpassing. Maar ja de verkiezingen komen eraan en Liesje wil ook scoren, nietwaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.