Protesteren voor behoud Groene Delle is maat voor niets?

Standaard

Op zondag 3 juni 2018 kwamen een tweehonderdtal wandelaars opdagen om mee te doen aan de protestmars voor het behoud van het 26ha grote kwetsbaarste natuurgebied van de Groene Delle in Stokrooie voor de bouw watergerelateerde bedrijven. Een toespraak van actievoerder Wilfried Croux aan de aanwezigen, waar vooral Stokrooienaren, rode en groene politici en vooral eigenaars van te onteigenen gronden van de Groene Delle, die allemaal het gebied liefkozen voor zijn uitzonderlijke natuur, en een menselijke ketting langs de kanaaldijk, die deeluitmaakt van de bedrijvenactiviteit, stonden op de affiche tijdens de wandeling.

Opvallend was wel de vertegenwoordiging van RoodGroen Hasselt, die momenteel samen met de CD&V de meerderheid in de Hasseltse beslissingspolitiek vormen. Zij hebben een voorwaardelijk positief advies afgeleverd met heel wat condities voor de industriële ontwikkeling van de 26ha kwetsbaar natuurgebied van de Groene Delle, terwijl ze nu toch ook meestapten voor het behoud. Nog merkwaardiger was dat Bilzenaar Johan Danen, Vlaams volksvertegenwoordiger van Groen, kwam zeggen op TVL dat er genoeg voorwaarden waren om het advies om te vormen naar een negatief advies. Eigenlijk een hypocriet advies, als je het ons vraagt. Het is ja of nee, maar niet ja  misschien als. Helaas geen Rob Beenders aan het woord om het standpunt van de socialisten uit te leggen, ondanks Wilfried Croux ook opkomt als onafhankelijke bij RoodGroen Hasselt.

Lijsttrekker Marc Schepers van RoodGroen Hasselt was ook daar en nam ook deel. Hij omschreef dat economie met respect perfect kan samengaan met natuur. Op de vraag hoe hij dat kan doen, krijgen we jammer genoeg geen antwoord.

Van CD&V of N-VA was niemand aanwezig op de protestmars. Karolien Mondelaers en Tom Vandeput zaten op de boerenmarkt Eigen Kweek in Stevoort van de plaatselijke Landelijke Gilde, dat ook veel volk mocht ontvangen. Ook N-VA was niet present, ondanks ze bij de eerste protestmarsen er wel bij waren. Spijtig hebben ze afgehaakt wegens het meestemmen samen met Open Vld en CD&V voor de industriële ontwikkeling van de Groene Delle op het Vlaamse niveau. Vorige weekend zijn ze trouwens nog met hun campagnecaravan op huisbezoeken geweest in Stokrooie om samen met Dymfna Meynen en Kenny Bloemen de Stokrooienaren te overtuigen om op hen te stemmen. Hopelijk hebben ze niet aangebeld aan de verkeerde deurbellen!

En dan zwijgen we nog over de opoffering van 26ha vruchtbare landbouwgrond aan de kant van de Herkenrodebossen als compensatie voor de te onteigenen natuurgrond van de Groene Delle. Dat gaat nog een potje politiek worstelen worden.

Advertenties

Een gedachte over “Protesteren voor behoud Groene Delle is maat voor niets?

  1. Wilfried Croux

    De boscompensatie die op Herkenrode eventueel zou gebeuren voor de Groene Delle zal zelfs 64 ha moeten bedragen. Het gaat dan ook niet over enkele denneboompjes maar zeer waardevolle oude eiken en berkenbossen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.