Koning Leopold 2 mag op zijn Hasseltse sokkel blijven staan

Standaard

Het Hasselts stadsbestuur heeft een neutraal verklarende tekst geplaatst voor het standbeeld van Koning Leopold 2 tegenover het Dusartplein. Die tekst moet meer uitleg en duiding over de illustere praktijken van gruweldaden en plunderingen van rijkdommen in de koloniale periode in Congo, waarin Leopold 2 koning van België was. In eigen land kwam hij over als aimabel man, die zorgde voor vele monumentale gebouwen en infrastructuurwerken met een internationale faam tot gevolg.

KultuurHuis De Tijd Hervonden kan wel beschouwd worden als initiatiefnemer van actie om het stadsbestuur uit slaapmodus te krijgen. Eerst was er in augustus 2017 een bevraging onder Hasselaren of Leopold 2 al dan niet uit het straatbeeld moest verdwijnen en een paar maand later met een expo van studenten Binnenhuisinrichting van de UHasselt met mogelijke oplossingen, waaronder deze verklarende tekst. De belangstelling van het stadsbestuur na uitnodiging was helaas nihil. Ook vooral de mediale belangstelling over dit maatschappelijk thema heeft het stadsbestuur over de streep getrokken.

Op Hasel vind je meer uitleg over de daden van Koning Leopold 2. De uitleg aan het standbeeld is eerder neutraal. De zware en kritische verklaring blijft uit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.