Nu nog verwijsbordjes naar verschillende districten in centrum van Hasselt UPDATE

Standaard

Centrummanager Christiaan Kastrop heeft de eerste stap gezet met een indeling van de Hasseltse binnenstad in zes verschillende districten, die elk hun eigen identiteit en meerwaarde kunnen ontwikkelen door samenwerking tussen bewoners en handelaars in het opzetten van allerhande acties en initiatieven voor meer beleving in de gezellige stadskern.

De commerciële slagader loopt gelijk van oudsher door de Koning Albertstraat, Grote Markt, Hoogstraat en Demerstraat. In de zijaders hebben zich in de loop van de tijd districten van straten met typische horeca en/of handel en/of diensten gecreëerd. De benaming van elk district geeft hoofdzakelijk het winkeltype weer, wat niet wil zeggen dat daar ook bijvoorbeeld horeca kan voorkomen.

Het district van het Gouden Straatje in de Maastrichterstraat is genoemd op de aanwezigheid van enkele juweelontwerpers en goudsmeden. Het fooddistrict bevindt zich voornamelijk op de Zuivel-, Boter- en Vismarkt en Grote Markt en omvat overwegend horeca. Het cultureel district is afgebakend door de Badderij-, Witte Nonnen- en Bonnefantenstraat en draait rond Z33, de Begijnhofsite en Bibliotheek Hasselt Limburg. De TT-wijk is een ander district. In het alternatieve district van Minderbroeders-, Schrijnwerkers- en Dorpsstraat vind je meer de gezellige zaken met een persoonlijke touch. Tenslotte blijft er het district van fashion en design over in de Kapel-, Diester-, Dokter Willems-, Alde-, Lombaardstraat en Havermarkt over met een mix van modehuizen en designwinkels.

Voor bezoeker en toerist kan het wel een leuke indeling zijn om te zien waar de gezellige buurten met elk een eigenheid in het centrum van Hasselt liggen. Voor mogelijke investeerders kan het ook de zoektocht naar een geschikt pand vergemakkelijken.

Maar om die bezoeker en toerist – en dat zijn er velen dankzij een goed uitgebouwd toeristisch aanbod – aan Hasselt optimaal wegwijs te maken, moet er voldoende info en communicatie zijn. Dat kan aan de hand van papieren brochures met de districten erop met misschien hier en daar een aanwijzing van handel en/of horeca. Het kan ook online, veelal gebruikt door jongeren. Of als iemand zonder hulpmiddel rondloopt in het centrum echter zonder enig hulpmiddel, moet hij of zij zich ook kunnen oriënteren in de stadskern. Daarvoor kunnen verwijzingsborden naar de districten wel handig zijn.

Een aanbrengen van alle handel, horeca en/of diensten in elk district in meerdere kleuren is evenwel een overvloed van informatie. Zaken komen en gaan, horeca die klaagt dat ze in een ander district zit met andere overwegende sectoren… kunnen problemen opleveren. Diplomatie en goede afspraken van dit laatste item met de centrummanager kunnen veel oplossen.

Echter niet opgelost met het systeem van die borden zijn echter de persoonlijke initiatieven van hoofdzakelijk horeca die vaak niet vergund verwijzingsborden op de slagader plaatsen, verwijzend naar hun zaak in de zijstraat. Voor hen kan al dan niet plaatsing van hun borden dagelijks een heel omzetverschil uitmaken, zeker als er veel toeristen en ook wel passanten in de hoofdasstraten over de vloer komen.

De centrummanager is momenteel druk bezig met onder andere het opstellen van een handelaarsplatform, dat communicatie en samenwerking tussen stadsbestuur, retail, horeca en diensten aanzienlijk moet verbeteren. Verder is hij al volop bezig met het zorgen van belevingsinvulling tijdens de braderiedagen eind juni 2018 en voor Hasselt in ’t Wit. Ook denkt hij na over nieuwe initiatieven voor de zomermaanden 2018 naast Toeternietoe, Hasselt Danst, Century Live en concerten in het Kapermolenpark.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.