Hasselt heeft nood aan meer designwinkels

Standaard

Na het verdwijnen van designwinkels Rooms, Donum en Project Evolution uit het stadsbeeld van het Hasseltse centrum komt er weer een pak winkelruimte leeg te staan die wenselijk zo snel mogelijk terug ingevuld moet geraken. Donum verdwijnt wegens ongeschikte ruimte voor meer meubelverkoop en Project Evolution wegens een grote toonzaal met parking in Kuringen.

Ook het aanbod aan goede kleinschalige designwinkels met persoonlijke en deskundige bediening in de binnenstad vermindert, ondanks anderen zoals Moka Tales, Grutman, Hay en Boconcept toch nog steeds het assortiment willen hooghouden, zonder te kijken naar de zelf-in-elkaar-knutselpakketten van Ikea.

De vrijkomen ruimtes dienen nu opnieuw worden ingevuld, liefst in de richting van design, want aan kleding- en schoenenwinkels en -ketens gooien ze elkaar al dood in de binnenstad. Ook op gebied van horeca is de stadskern al goed voorzien.

De grote lege winkeloppervlaktes en de hoge huren zorgen voor problemen om ze zinvol verhuurd te krijgen. Neem daarbij het minder aantal bezoekers door de week aan het stadscentrum onder invloed van internetshops en het ontbreken van beleving in het stadscentrum, en je hebt een perfecte mix, waarom commercanten hun zaak sluiten in het centrum wegens mindere omzetcijfers.

Uiteraard moet ook gekeken worden naar de parkeermogelijkheden in Hasselt, maar daar is beterschap op komst dankzij de invoering van de digitale verkeersborden op Singel en invalswegen om het zoekverkeer naar een parkeerplaats te begeleiden.

De komst van pop-up winkels in de binnenstad is op sommige momenten groot, waardoor leegstaande panden tijdelijk worden ingevuld. Echter dat is maar een tijdelijke oplossing, want bij vertrek van de pop-up shops blijven de winkels weer leeg achter.

Sommige handelaars staan huiverachtig tegenover de komst van pop-up shops, omdat ze enkel hier zijn om de directe klantencontacten met hun webshop te versterken en ze werken met een minimale kost in vergelijking tot de hoge kostenstructuur van residente zaken. Na hun kortstondige huurperiode verdwijnen ze weer en laten een ijle ruimte achter zonder beleving.

We hopen echt dat er wat meer beleving in de doodse binnenstad komt om zo opnieuw meer bezoekers aan te trekken en ook de ogen van investeerders terug richting stadscentrum te laten richten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.