Verdeeld Kiewit en Pukkelpop

Standaard

De Kiewitse gemeenschap heeft jarenlang Pukkelpop met open armen ontvangen. Voorstanders zijn plaatselijke verenigingen en Kiewittenaren die een aardig centje bijverdienen door onder andere mee te helpen ter ondersteuning van de organisatie bij opbouw, afbraak en tijdens de festivaldagen zelf om de clubkas van hun plaatselijke vereniging te spijzen. Ook kunnen omwonenden profijt halen uit de door het stadsbestuur jaarlijks toegestane ambulante handel met de verkoop van eten en drinken buiten de festivalweide.

Er zijn ook tegenstanders, zoals de protesten van Folterpop.be, die klagen over vooral geluidsoverlast en nu is er een groter protest van ontevreden Kiewittenaren, verenigd in Leefbaar Kiewit. De protesten van die laatste groep laaien hoog op, nu Pukkelpop van de provincie Limburg een milieuvergunning van 20 jaar heeft gekregen, ondanks de 570 bezwaarschriften tegen de toekenning van de milieuvergunning, die hoofdzakelijk handelen over mobiliteitsproblemen en geluidsoverlast. Volgens Leefbaar Kiewit heeft de provincie Limburg nog niet eens geluisterd naar de klachten en bezwaren van de omwonenden en vraagt het zich af, waarom die milieuvergunning voor een lange duur van 20 jaar geldig is.

De milieuvergunning omvat wel enkele beperkende maatregelen. Maximaal vijf dagen per jaar mogen er events en optredens plaatsvinden op de festivalweides. Een bijkomend evenement wordt beperkt tot één dag en mag enkel vijf weken voor of twee weken na Pukkelpop worden georganiseerd. Ook elektrische koelcompressoren dicht bij de huizen zullen er komen. Maar over de hoge bassen van de muziekinstallaties en de al dan niet goed wettelijk gecontroleerde decibels van muziekinstallaties en moeilijke omleidingen doordat de Kempische Steenweg opnieuw is afgesloten voor de festivaldagen, wordt niet gerept in de beperkende maatregelen. Dat zijn juist de items die ontevreden omwonenden voor verbetering vatbaar zien.

Voor Chokri is een 20-jarige milieuvergunning lang genoeg om Pukkelpop na verloop van tijd te verkopen aan bvb. LiveNation, als hij er genoeg geld voor krijgt met een mooie waarborg op zak. Hij kan het wereldkundig zo veel mogelijk in de pers en media verkondigen, dat hij het niet doet, maar als er eenmaal heel veel geld op tafel komt voor overname van Pukkelpop, dan kan het toch wel aanlokkelijk zijn voor de mens om het tegenovergestelde te doen.

Samengevat kunnen we zeggen, dat Pukkelpop een imagosymbool en visitekaartje van Hasselt is met voor- en tegenstanders. De politiek zal er bijgevolg alles voor doen om dat zo te houden. Best is dat er steeds dialoog, openheid en wederzijds begrip en respect blijven bestaan tussen de vele betrokken partijen, willen we Pukkelpop nog lang in Hasselt houden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.