Meer retail sluit dan er bijkomt in Hasselt

Standaard

Het centrum van Hasselt is precies bezig aan een kentering. Tot voor kort kwamen er ketens en horeca bij, doch sinds enige tijd is er een kentering aan de gang en sluiten heel wat retailzaken hun deuren of hebben ze de intentie om dat binnen afzienbare termijn te doen. Zo verdwenen schoenen L’Autrec, Sac d’Anvers en de Adidassportwinkel uit het straatbeeld en volgen Cook & Serve, Bjorn Borg, Icon herenboetiek, De Magische Poort en schoenen Mano het voorbeeld in de binnenstad. Meer leegstand heeft dat tot gevolg, die maar moeilijk ingevuld lijkt te raken om de plaats van meestal zelfstandige ondernemers in te nemen. Niet alleen te hoge huurprijzen in vergelijking tot de lage zakenwinst is niet enkel de reden om te stoppen met handelsactiviteit, maar ook andere factoren spelen een rol, zoals een fatsoenlijk parkeerbeleid, internetwinkelen, het inlassen van meer beleving in het stadscentrum en gebrek aan initiatieven van handelaars om samen te werken voor betere belevingskwaliteit en omzet voor zichzelf als voor de handelsgemeenschap en shoppers. 

Ook het lokaal economie- en ondernemersbeleid van het stadsbestuur moet hier meer op afgestemd worden met een duidelijke visie en uitdagingen om de onbenutte troeven van Hasselt commercieel te laten renderen, want toeristisch is Hasselt top. Helaas duurt alles hier zolang zonder de nodige communicatie, wat positieve ondernemers ook aanzet tot meer passiviteit. Er hangt geen dynamiek in de stadslucht om mensen aan te moedigen om mee te doen aan het brengen van belevingsinitiatieven voor de shoppers. Vergeleken met Genk met een zeer dynamische lokale economiewerking met voldoende personeel en inzicht met ideeën, weliswaar verspreid in levende wijken, teert Hasselt nog steeds op zijn allure van vierde handelsstad, zonder ook maar een vanuit het stadsbestuur een kader te creëren met duidelijke visie en doelen, waar de stad commercieel heen wil bij de komst van de winkels van Quartier Bleu en hoe ze de bezoekers niet alleen QB aandoen, maar ook nog afzakken naar het oude stadsgedeelte.

De aanstelling van een centrummanager laat ook op zich wachten. Het lijkt niet zo gemakkelijk om die witte raaf te vinden die summiere doelstellingen kan uitvoeren op vlak van horeca en handel in de stad. Heeft het uitblijven van de socio-economische vergunning voor de QB, tegengehouden door één handelaar in de stad om de waarde van zijn onroerend goed te vrijwaren, daar misschien iets mee te maken, want het systeem van de centrummanager heeft toch al het fiat van de gemeenteraad en het beloofde geld van de projectontwikkelaar van de QB is nog niet gestort op rekening van Handelaars Centrum Hasselt, zolang de juridische procedure niet achter de rug is. En ondertussen is het maar blijven wachten op goed nieuws van het onderbemand department lokale economie. Je wordt er zo mottig van, dat de moed van positief ondernemenden in de schoenen duikt. Gelukkig is er ook goed nieuws dat er een bureau is aangesteld om aan het centrummanagement te beginnen en met toestemming van de handelaarsvereniging ook op zoek mag naar die centrummanager. Een gunstige ontwikkeling, waarvan de officiële aankondiging weeral op zich laat wachten.

In het stadscentrum is het nog altijd over de koppen lopen van winkelend publiek en van toeristen op drukke zaterdagen, maar dat weerhoudt vooral retail dat ze hun commerciële verwachtingen en doelstellingen kunnen inlossen, terwijl de horeca dat wel beter kan, vermits de menselijke behoeften om regelmatig te consumeren bij die horeca nu eenmaal groter is. Retail en horeca versterken ook elkaar.ter

Advertenties

2 gedachtes over “Meer retail sluit dan er bijkomt in Hasselt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.