Hilde Claes verdeelt nog steeds Hasseltse socialisten

Standaard

Sinds september 2016 is Hilde Claes burgemeester af in Hasselt na een affaire van belangenvermenging, waarvoor ze achteraf wel is vrijgesproken. Het ontslag onder druk van collega’s Del Re en Beenders die vonden dat zij onhandelbaar was op het schepencollege doordat zij heel veel dossiers naar zich toetrok en niet tijdig afwerkte en communiceerde en dat zij haar vriendenkring van mensen die haar genegen waren, steeds liet primeren, was de drupel die de emmer deed overlopen. Na  het vertrek van Hilde Claes uit de stadspolitiek om te zorgen voor haar gezondheid, lagen de Hasseltse socialisten op apengaten. Op een algemene verzoeningsvergadering een tijdje later, kwamen de verwijten en slagen onder de gordel tussen het Claeskamp met vooral oudere kiezers en het niet-Claeskamp met meer jongeren die een andere politieke en open aanpak wooden, te boven. Vervolgens heeft Rob Beenders en Frank Vandenhoudt met team opnieuw via overleg van de Hasseltse sossen weer een politieke partij met veel ideeën, intenties en initiatieven kunnen maken, dankzij de steun van enkele nieuwe jonge gezichten. Inmiddels was Beenders gaan praten met Willy Claes en kon de plooien tot dusver glad strijken, hetgeen niet gebeurde met Del Re. Willy blijft achter zijn dochter staan, want op zijn verzoek heeft ze ook een stap opzijgezet wegens gezondheidsproblemen. Intussen werd het eindejaarstijd 2016 en ongelooflijk maar waar kon de groep rond Beenders opnieuw enkele honderden enthousiaste gezinnen en jongeren, maar ook ouderen samenbrengen, voor een gezellig onderonsje met eten en drinken op Winterland. Het was een succes, dat de organisatie opnieuw glunderde van hun opzet om de partij nieuw leven te blazen. Zo bleven ze met open vizier verderbouwen aan sp.a Hasselt met open vergaderingen om basisafspraken met acht toetsstenen te maken voor het verkiezingsprogramma samen met de groenen, met wie ze samen met onafhankelijken  het kartel Sp.a-Groen-Plus vormen. Het is een heel andere aanpak dan bij de vorige kartelvorming van vorige gemeenteraadsverkiezing. Nu wordt er met gelijkwaardige partners samengewerkt en worden alle voorstellen voor het programma getoetst aan acht toetsstenen zoals verdraagzaamheid, duurzaamheid, solidariteit…

Het lijkt er echter op dat de oudere Claesclan het niet zien zitten met een burgerparticipatie- en co-creatieaanpak van de nieuwe ploeg. Zij willen terug naar Hilde Claes, die ze een warm hart toedroegen en ook een warm hart terugkregen in een aparte groep. Daarom ook dat de aankondiging in de media van het nieuwe kartel ook niet zo enthousiast geliket wordt dan het bericht van een mogelijke terugkeer van Hilde Claes naar de stadspolitiek. Het zijn bijna zeker allemaal ouderen die het liken, vermits de stemgerechtigde jongeren in de blok zitten. Dat is een waardemeter dat Hilde Claes nog steeds kan rekenen op een aanhang. Jongeren hebben andere bezigheden.

Advertenties

4 gedachtes over “Hilde Claes verdeelt nog steeds Hasseltse socialisten

 1. Arlette Henek

  toch een beetje rood uitgevallen, niet?
  ik heb je er al een vorige keer attent op gemaakt: je moet een point hebben!
  wat wil je nu zeggen?
  dat de jongeren rond del re en beenders de juiste spirit hebben, en dat de oudjes van claes een stelletje conservatieven zijn die je best bij het oude vuil zet samen met claes?
  wie die onafhankelijken gaan zijn op de nieuwe kartellijst, ben benieuwd! waarschijnlijk getrouwen
  wil ik best op die lijst gaan staan, maar ik vrees….!

   • Arlette Henek

    Dat geldt enkel voor de CD&V!
    Lutje, ik heb het je al eerder gezegd: als je wilt opiniëren dan moet je ook tegen een tegenreactie kunnen. En blijkbaar is dit voor jou een beetje een probleem! Niet?
    Wel weet ik nog steeds niet wat je point is!

 2. Luc Simons

  Lutjes pointe is duidelijk een vraag: gaat Hilde terug opkomen of niet en op welke manier. En dat is een vraag waar (politiek) iedereen mee bezig is.
  Lutje van partijdigheid beschuldigen kan niet op basis van dit artikel.
  En voor de duidelijkheid, ik ben geen socialist 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.