Jongeren beboet met GAS-boete aan Jeugdhostel H voor bierblikjes

Standaard

Op het feit dat vijf jongeren met bierblikjes afgelopen week werden beboet met een GAS-boete van 350 euro per persoon in de buurt van Jeugdhostel H in de alcoholvrije zone rond de stationsomgeving in het kader van het VOLTHA-project, roept onthutsing op bij Kim De Witte van PVDA Hasselt, die ook aanwezig was op de voorstelling van het boek ‘Graailand’ van partijgenoot Peter Mertens voor een driehonderdtal aanwezigen op vrijdag 27 april 2017 in de Muziekodroom in aanwezigheid van middenveldorganisatie zoals ACV, ABVV en 11.11.11. 

Voor De Witte lijkt het bedrag van 350 euro te hoog voor de overtreders, wiens ouders het gelag zullen moeten betalen. Hij vindt dat er meer sociale controle moet komen in die buurt en buurtwerkers. De ouders zullen zeker kwaad zijn op het stadsbestuur over zo’n hoog bedrag dat ze of de jeugd moeten ophoesten.

De teugels loslaten en de wanorde weer welig doen tieren in de stationsomgeving volgens PVDA, is ook geen oplossing volgens ons. Het VOLTHA-plan werd speciaal in het leven geroepen om het openbaar drank- en drugsgebruik te verlagen, de veiligheid en leefbaarheid in de stationsomgeving te vergroten. En dat heeft effect door de hoge boetes en door de strenge politiecontroles. De ouders hebben ook de plicht om hun kinderen op het gevaar op de gevolgen van het drank- en drugsgebruik in een mogelijke criminele sfeer te duiden. Ze moeten ook niet altijd de schuld stoten op de overheid, die zijn burgers proberen te beschermen. Sociale controle moet er ook zijn, maar die is niet dikwijls aanwezig. Trouwens je moet al een geëngageerde burger zijn om hierin tussen te komen met de uitlokking van mogelijke redetwisten en confrontaties tot gevolg. En buurtwerkers zijn ook niet altijd in de buurt om in te grijpen en om de jongeren te begeleiden naar een betere toekomst met een levensdoel voor ogen. De tijd van waarschuwingen zijn voorbij. Waarschuwingen betekent teugels loslaten, waardoor de hardhorige overtreders het toch opnieuw doen en proberen. In hun portemonnee gaan door torenhoge GAS-boetes uit te schrijven, hun ouders wijzen op hun plichten en rechten bij de opvoeding van hun kinderen en het inschakelen van meer actieve buurtwerkers kunnen die voorvallen verhinderen in de toekomst. Het zijn misschien harde woorden, maar ze houden wel een waarheid.

Advertenties

Een gedachte over “Jongeren beboet met GAS-boete aan Jeugdhostel H voor bierblikjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.