Lovenswaardig gebaar van hulp aan mens in nood door burger

Standaard

Op Facebook staat een post van Guy Miermans, die met zijn vrouw Hilde Saenen, op zondag 23 april 2017 omstreeks 20u30 over een doortastend en rustig ingrijpen van zijn vrouw Hilde Saenen bij het voorkomen van een zelfmoord van een jonge vrouw op een brug over de autostrade, terwijl politie en nooddiensten op afstand bleven.

Na een gezellig etentje rijden Hilde en ik via de autosnelweg terug naar huis. We rijden te Hasselt-Zuid eraf, richting ring. Eens onder de brug van de autosnelweg door vraag ik Hilde snel terug te draaien want ik zie een meisje aan de buitenkant van de leuning zichzelf met 1 hand vasthoudend op de brug staan. Terwijl ik Hilde vraag de helling naar de brug op te klimmen om het meisje in alle kalmte aan te spreken, hou ik het verkeer tegen in de richting van de brug en ga vlak onder het meisje staan (om haar op te vangen indien nodig) en probeer haar te kalmeren en te overhalen niet te springen. Je zag haar angst en ze beefde van kop tot teen, terwijl ze enkel nog met de hielen op de rand stond. Ze schreeuwde dat we moesten weggaan. Enkele jongeren hadden reeds de politie gebeld. Hilde, zoals zij is, sprak in alle kalmte het meisje toe en na een kwartiertje kregen ze toch oogcontact met mekaar. Na bijna een half uur kwam de politie (met loeiende sirenes!) ter plaatse met 2 combi’s, een anonieme wagen en een medisch urgentieteam. Zo’n 8 mensen in totaal. Hilde bleef het meisje vanop zo’n 3 meter afstand aanspreken en uiteindelijk is ze al bevend terug over de leuning geklauterd in de armen van een politieagent.

Wat ons vooral bijblijft is dat buiten 1 politieagent die de helling opklom in de richting van Hilde en het meisje, al de anderen op verre afstand bleven, zelfs niet naar mij toekwamen om haar bij een eventuele val helpen op te vangen en dat het bijzonder lang duurde alvorens zij allen arriveerden na het telefoontje van de jongeren (een half uur toch waar men op maximum 10 minuten had kunnen zijn). Van psychologische hulp was niets te merken. Wij denken dat er nog ruimte is in de opleiding van politieagent tot het begeleiden van zulk een incident. Dat men weet wat te doen en te zeggen want buiten het vragen naar haar naam en leeftijd wist men niet wat te doen precies, wat uiteraard ook niet vanzelfsprekend is. Ook de loeiende sirenes blijven ons bij en dat men zo arriveerde leek ons niet verstandig want dat is nogal schrikaanjagend in deze.

Hilde is daarna zelf terug naar onder kunnen klauteren ipv dat men haar met de combi terugbracht vanop de autosnelweg. Ik moest zelfs vragen aan de enig overgebleven agent om het verkeer even tegen te houden toen ik Hilde bij de laatste meters wou opvangen bij haar sprong van het betonnen muurtje!

We keken mekaar aan en vielen vol van emoties in elkanders armen van, ja toch … een opluchtend en tegelijk beangstigend gevoel.

Bij ‘aankomst’ van de hulpdiensten vroeg men mij of wij achteraf ter plaatse zouden blijven voor het afleggen van een verklaring, maar na het gebeurde waren ze allen sneller verdwenen dan dat ze arriveerden.

Eén politieman heeft ons even aangesproken en bedankt voor de geboden hulp.

We willen de jongeren nog bedanken voor het verwittigen van de hulpdiensten en ook dat ze nog naar ons wuifden toen we uiteindelijk zelf naar huis vertrokken, wat voor ons een teken was dat we allen hetzelfde voelden…

Dit willen wij jullie even meedelen omdat het toch een nare beleving is die ons achteraf pas heeft doen beven en beseffen wat er wel had kunnen gebeuren. Die nacht hebben we geen oog dichtgedaan en toch even de whisky uit de kast gehaald.

Hilde en ik hopen dat de zon nog jaren mag schijnen voor het meisje L., 22 jaar en dat zij nog een heel mooie toekomst tegemoet mag gaan en al haar zorgen stilaan mogen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Wij zijn geen helden en willen zo ook niet bekeken worden, maar gewoon medemensen die mekaar helpen als het echt nodig is !!!

L., wij kennen ons niet en onze ontmoeting was intens, beangstigend en is onuitwisbaar.

Bron Facebook

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s