N-VA werkt voor Hasselt: 4 612 673 euro voor nieuwe fietsinfrastructuur

Standaard

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) verhoogt het investeringsbudget voor de fiets naar een historisch hoog niveau – en dat gaan we ook in Hasselt merken. Nog in deze bestuursperiode (tot 2019) is er 4 612 673 euro Vlaams geld vastgelegd voor nieuwe fietspaden, voorbereidende studies en onteigeningen voor toekomstige fietsprojecten in Hasselt. “Geweldig nieuws voor de fietsers”,zeggen Vlaams Volksvertegenwoordiger Lies Jans en Lut Creemers, voorzitter van N-VA Hasselt.“Fietsen wordt dankzij deze Vlaamse investering vlotter en veiliger”. 

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil meer Vlamingen verleiden om de auto te ruilen voor de fiets. Weyts trekt het investeringsbudget voor de fiets daarom op naar een historisch hoog niveau. In 2017, 2018 en 2019 wordt de magische (en lang onbereikbare) kaap van 100 miljoen euro per jaar telkens gerond. Nu is er ook een uitgebreid Fietsinvesteringsplan klaar met alle concrete projecten – en dat plan bevat ook goed nieuws voor Hasselt. 

“N-VA Hasselt ijvert al lang voor meer fietsinvesteringen”, zegt Lies Jans, voorzitter van de commissie mobiliteit in het Vlaams Parlement. “Snelle en comfortabele fietsverbindingen maken fietsen aantrekkelijker. Maar deze investeringen verhogen ook de verkeersveiligheid in onze gemeente. N-VA Hasselt heeft bijvoorbeeld altijd gepleit voor het aanpakken van de fietspaden op de Groene Boulevard. We hebben dit ook aangekaart bij minister Weyts”.

Uit het Fietsinvesteringsplan van minister Weyts blijkt dat er nog deze bestuursperiode (tot 2019) 4 612 673 euro Vlaams geld is vastgelegd voor gloednieuwe fietsinfrastructuur, voorbereidende studies of onteigeningen voor toekomstige fietsprojecten in Hasselt. Het gaat puur om Vlaams geld voor de fietspaden langs de gewestwegen op het grondgebied van Hasselt, dus bovenop de middelen die het lokale bestuur vrijmaakt voor de fietspaden langs de lokale wegen.

Concreet gaat het om onder meer 487 500 euro voor de aanpak van de fietsinfrastructuur op de Groene Boulevard. “Hier zaten veel fietsers in Hasselt al lang op te wachten”, besluiten Creemers en Jans tevreden.“We plukken nu lokaal de vruchten van het Vlaamse investeringsbeleid”.

BIJLAGE: tabel met investeringen in fietsinfrastructuur Hasselt

PROVINCIE GEMEENTE LOCATIE PROJECTNAAM PROJECTFASE INVESTERING FIETS (k €) 2017 INVESTERING FIETS (k €) 2018 INVESTERING FIETS (k €) 2019
Limburg Hasselt N2 Herinrichting vak N729-R71 Studie 37,50
Limburg Hasselt N75 Herinrichting Genkersteenweg te Hasselt, inclusief fietspaden Studie 40,00
Limburg Hasselt N729 Tussenkomst fietspadenproject Uitvoering 500,00
Limburg Hasselt R70 Aanpassen fietsinfrastructuur Uitvoering 300,00
Limburg Hasselt N702 Verhoging fietspad ten gevolge van wateroverlast Uitvoering 300,00
Limburg Hasselt R71 Optimalisatie aansluiting in kader van stadscontract Studie 25,00
Limburg Hasselt R70 Aanpassing in kader van stadscontract Uitvoering 187,50
Limburg Hasselt N702 Herinrichting vak vanaf Grote Ring te Hasselt tot Westerring te Genk – structureel onderhoud Uitvoering 1.500,00
Limburg Hasselt Albertkanaal Heraanleg fietspaden ingevolge het verhogen van de brug van Hasselt Uitvoering 175,00
Limburg Hasselt Fietssnelweg Albertkanaalroute Fietsbrug sluizencomplex Hasselt Uitvoering 1547,673

Reactie

Als de cijfers kloppen, is dat goed nieuws voor Hasselt. Het zijn middelen boven de middelen van de lokaal bestuur voor ingrepen voor betere, comfortabeler en veiliger fietspaden. Met belangstelling kijken we uit hoe ze dat gaan verbeteren op de Groene Boulevard. Het buitenfietspad is te smal voor twee fietsrijrichtingen, het binnenfietspad is een lappendeken met veel hindernissen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.