Sloop van historische panden zet zich door, ondanks toenemend publiek protest RECHTZETTING + UPDATE

Standaard

RECHTZETTING

ANN HAYEN, ZAAKVOERDER VAN BVBA HAYEN-PARIS, WIL VIA DEZE RECHTZETTING UITDRUKKELIJK MEDEDELEN DAT HAYEN-PARIS NIET DE EIGENAAR IS VAN HET PAND VAN BRASSERIE AUGUSTINA.

VAN DE REDACTIE

HET IS NV ALKIMMO DIE EIGENAAR IS.  IN ALKIMMO NV ZITTEN JULES ANDRE HAYEN ALS VASTE VERTEGENWOORDIGER, DOCHTER ISABELLE HAYEN MET HIMO NV MET ZETEL OP DE ZUIVELMARKT IN HASSELT, NV RIJSWIJCK HUIS ALS GEDELEGEERD BESTUURDER MET ZETEL IN DE LANGE GASTHUISSTRAAT IN ANTWERPEN. BVBA LANDMANN VERTEGENWOORDIGD DOOR ERIC PUTCUYPS MET ZETEL OP DE ANTWERPSE MEIR EN BESTUURDER CHARLES ROWLEY UIT HET VERENIGD KONINKRIJK. HAYEN-PARIS BVBA EN ALKIMMO NV ZIJN TWEE APARTE ENTITEITEN. IN BEIDEN IS DE FAMILIE HAYEN VERTEGENWOORDIGD.

Na de Uilenspiegel wordt nu ook de Augustina aangepakt. Beide panden huisvestten succesvolle horeca.

Vanaf 1 augustus 2017 komt de Augustina leeg te staan, vermits de horecahouder geen contractverlenging krijgt. In vergelijking met de Uilenspiegel heeft de Augustina nog renovatiewerken na een gerechtelijke procedure gekregen van de huiseigenaar. Alleen het gelijkvloers, eerste verdieping en lekkend dak werden aangepakt en hersteld. Na de sluiting van de Uilenspiegel vreesde horecahouder Carlo Baerts dat hij wel eens de volgende zou worden, die moest zwichten voor de plannen van Hayen/Paris. Hij heeft echter het zekere voor het onzekere genomen en brengt Brasserie Augustina over naar Lummen.

Voor zover we weten wordt zeker de achterbouw in de Kleine Ridderstraat afgebroken om er appartementen te bouwen. Wat met het oude niet-beschermde deel gaat gebeuren is nog niet bekend. Ofwel slopen en ook nieuwbouw of wel gevel bewaren, net als bij de Uilenspiegel, om het pand nieuwe inhoud te geven. Alvast het terras langs het monument onder de geurige lindeboom zal ook verdwijnen.

Sloop nog niet gedaan

Het volgende bedreigde pand is de Vogelsanck in de Demerstraat. Ook hier moet het contract binnen enkele jaren worden verlengd. Hier kan de pandeigenaar ook een einde maken aan de succesvolle horeca-uitbating in een historisch gebouw om er modewinkels of flats in te maken. Vooral de opbrengst per vierkante meter is het grootst bij boetieks en schoenwinkels. Ze moeten dan nog verhuurd geraken in dat deel van de stadskern met minder passage. Kijk maar eens naar die pas gebouwde leegstaande winkel aan de kant van de Primark. Die zal nog lang leeg mogen staan tegen zo’n hoge huurprijs. Immers de Demerstraat is al een tijdje geruïneerd door het wegvallen van De Hertog en Chokatee, panden die nog steeds leeg staan. Voor De Hertog vroeg de eigenaar een veel te groot huurbedrag voor contractverlenging, liefst te nemen samen met het naastliggende pand van ex-Glütentag. Het gebouw van ex-Chokatee ligt nog steeds in proces wegens een familiekwestie. Gelukkig zijn er nu nog twee voortreffelijke pizzeria’s naast heel veel leegstand, ondanks de veel belovende komst van Primark. En de Picadilly kan ook wel eens op die lijst voor herbestemming en sloop komen te staan.

UIS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.