Klanten moeten beseffen dat IKEA aan sociale dumping doet bij transporten volgens vakbond

Standaard

Op maandag 10 april 2017 voerden leden van de BTB, de socialistische vakbond voor de transportsector, aan de ingangen van zeven Belgische IKEA-vestigingen, waaronder ook die van Hasselt, een sensibiliseringscampagne om de klanten te doen beseffen dat de lage prijzen die ze betalen voor hun IKEA-producten, enkel mogelijk zijn, doordat IKEA steeds bij de goedkoopste aanbieder en transporteur het vervoer van de voorraad zal laten uitvoeren, zonder rekening te houden met de wettelijk opgelegde werk- en arbeidsvoorwaarden voor de chauffeurs. Dat is wel degelijk sociale dumping om hun winstmarges zo hoog mogelijk te kunnen maximaliseren door hun producten goedkoop aan te bieden aan de klanten, aangezien IKEA volgens de persberichten geen uitleg wil geven en gewoon maar verder doet zonder rekening te houden met deze maatschappelijke signalen. Deze actie kadert in een internationale actie van klantensensibilisering, iets wat bij IKEA wel hard kan aankomen, vermits hun klanten ermee betrokken worden. En klanten zijn net als andere retailers voor IKEA ook de bron van inkomen. We hopen maar dat IKEA eens afstapt van deze wanpraktijken van sociale dumping, de wetten naleeft en desnoods hun produkten wat verhoogt heel minimaal in prijs. Bepaalde klanten zullen dan wellicht klagen over die paar centiemen die erbij komen, maar andere willen graag die piepkleine prijsverhoging met plezier betalen, want bij IKEA winkelen is altijd een belevenis. En communiceer erover!

Het lijkt erop dat IKEA die transportcontracten internationaal afsluit en dat IKEA arbeids- en werkomstandigheden controleert volgens communicatieverantwoordelijke Annelies Nauwelaerts op Radio 2. Wie er niet aan voldoet, vliegt eruit. Maar volgens de BTB werkt het transportsysteem van IKEA met postbusbedrijven in het buitenland die met busjes buitenlandse chauffeurs inreist om hier een drietal maanden te werken als volgens Belgische normen fel onderbetaalde chauffeurs die als het ware werken en slapen in hun camions. Zo worden duurdere Belgische chauffeurs uit de markt geduwd, een heel oneerlijke handelspraktijk.

We vragen ons nu wel af, waarom IKEA niet wil praten met de vakbonden voor meer eerlijker arbeids- en werkomstandigheden, geldig voor alle vrachtwagenchauffeurs actief op ons grondgebied. Of dat IKEA erover geen open communicatie voert. Wel toont IKEA zich bezorgd om duurzaamheid, klimaat, milieu en natuur. Waarom niet over eerlijker arbeids- en werkomstandigheden?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.