Nog veel werk voor boeg ondanks Hasselt volgens Test Aankoop meest fietsvriendelijk is

Standaard

De Standaard publiceerde op maandag 3 april 2017 de resultaten van de enquête van Test Aankoop onder  4.500 bewoners van 12 Belgische steden op gebied van fietsvriendelijkheid. Samen met Brugge scoorde Hasselt het beste op gebied van fietspadennetwerk, fietsenstallingen en verkeersveiligheid, terwijl Brugge en Waver als besten uit de bus kwamen op het vlak van luchtkwaliteit. Test Aankoop is wel ontgoocheld over het mager resultaat, omdat er overal nog veel werkpunten bestaan om oncomfortabele en risicovolle knelpunten weg te werken. 

Ondanks een aangestelde fietsambtenaar in september 2017 in Hasselt en een duidelijk in overleg met fietsgebruikers plan met 52 aanpassingen voor meer fietscomfort en -veiligheid, is het nog steeds gevaarlijke fietsen in onze stad. Er zijn wel heel wat gescheiden en brede fietspaden bijgekomen op de invalswegen, maar binnen de Singel blijft het oppassen, waar je rijdt met de fiets.

De binnenkant van Groene Boulevard is en blijft een versnipperd fietsparcours met veel obstakels en kasseien, terwijl het fietspad op de buitenkant te smal en te druk met de schoolgaande jeugd is om te fietsen in beide richtingen, wat normaal verboden is. In de Manteliusstraat zijn er gele fietssuggestiestroken aangebracht, maar daar mogen wagens dan weer gebruik van maken om over te rijden en op te parkeren, met gevolg dat de fietsende scholieren zich over de stoep moeten verplaatsen. Het fietspad op de Kunstlaan is heel verouderd en niet meer aangepast aan de actuele noden. Zwaar verkeer in de buurt van schoolomgevingen, waar 30km/uur geldt, is ook een probleem. Gelukkig hebben ze aan de SBS Kuringen slagbomen om de scholieren op een veilige manier de school te laten verlaten. En dan moeten we hoge fijnstofconcentraties aan bepaalde scholen er maar bijnemen.

Je ziet dat het fietsbeleid in Hasselt nog op alle vlakken voor verbetering vatbaar is. Uiteraard horen politici graag dat een consumentenorganisatie gelijk Test Aankoop Hasselt aanduidt samen met Brugge als fietsvriendelijkste stad van België, maar dat moeten we dan maar met een korrel zout nemen, nietwaat? Op gebied van een fatsoenlijk fietsbeleid gelijk in Kopenhagen of Amsterdam moet er nog veel water naar de zee stromen willen we dat in Hasselt bereiken!!!!

Advertenties

Een gedachte over “Nog veel werk voor boeg ondanks Hasselt volgens Test Aankoop meest fietsvriendelijk is

  1. huybrechts noel

    er kan tuurlijk veel verbetering ,je moet dit wat tijd geven ,maar al bij al als stadsbewoner en intens fietser valt het op enkele punten best mee.Kleine ring ter hoogte van Sint Jozefstraat met terras van Hassotel , levensgevaarlijk met overstekende obers en voetgangers die staan te wachten om de kleine ring over te steken , kunstlaan zeer gevaarlijk, Casterstraat tegen (wettelijk ok ° de richting in rijdende fietsers, scholen in omgeving ;levensgevaarlijk, nochtans dit probleem al duidelijk aan gekaart bij schepen van mobiliteit , in de binnenstad moet je ook als fietser wat tempo minderen of desnoods fiets aan de hand , je moet ook wat alternatieve -veilige – fiets routes zelf ontdekken , er zijn er veel geloof , een ommetje kan je leven redden en ergernis voorkomen
    Trouwens ik fiets veel en Sint Truiden is werkelijk een ramp voor fietsers ,onveilig en ben twee weken geleden zelf agressief benaderd door een toffe audi met “twee nieuwe belgen ” omdat ik moest ontwijken voor werfwagens , waar ik vooral mee wil zeggen , in Hasselt zijn de automobilisten zeer,zeer vriendelijk en tolerant voor de fietser, dus bij deze dank aan de automobilisten ,mag ook eens gezegd worden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.