N-VA Hasselt vraagt vergroening wagenpark stadsdiensten

Standaard

Slechts 8% van het wagenpark van de Hasseltse stadsdiensten bestaat uit voertuigen die op een groene manier aangedreven worden. “Voor een stad die zegt ecologisch verantwoord beleid te voeren, is dat veel te weinig. Het Hasseltse wagenpark is aan vergroening toe” , stelt gemeenteraadslid Jan Wouters (N-VA) die de cijfers kon inkijken. 

De voordelen van een groen wagenpark zijn nochtans alom gekend. “Zo is het voor wagens op aardgas ongeveer 30 procent goedkoper om langs te gaan aan de pomp en stoten zulke wagens 95 procent minder fijne deeltjes uit” stelt Jan Wouters (N-VA). “Elektrische wagens, waarvan de stad Hasselt er al enkele heeft rondrijden, worden ook steeds inventiever. De oplaadtijd wordt korter en het bereik groter.” Bovendien blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Jan Wouters (N-VA) dat de voertuigen van het Hasseltse wagenpark slecht 8000 kilometer per jaar op de teller hebben staan.

Inhaalbeweging 

Voor personen-, bestel- of vrachtwagens wordt in Hasselt de regel gehanteerd om het voertuig te vervangen in het jaar dat dit de leeftijd van 10 jaar bereikt. “Uit de cijfers blijkt dat voor het einde van de bestuursperiode 40% (57 voertuigen) van deze specifieke categorie voertuigen aan vervanging toe is” aldus Jan Wouters (N-VA). “Wij roepen de bevoegde schepen dan ook op uit te kijken naar groene alternatieven voor deze voertuigen en een duidelijke keuze te maken voor elektriciteit, hybride of aardgas.”

Investering 

De N-VA’er is er zich van bewust dat investeren in een groen wagenpark een grote investering is maar tegelijk stelt hij dat investeren in vergroening ook een investering in de toekomst is. “Het huidige stadsbestuur laat kansen liggen om effectief die keuze te maken” zegt Jan Wouters (N-VA). “Eind 2016 verving het stadsbestuur nog 10 wagens waarvan er slechts 3 uitgerust zijn met een CNG-installatie. Er werden geen hybride en/of elektrische wagens aangekocht.”

“Voor een stadsbestuur dat zichzelf constant een groen imago wil aanmeten, is het huidige investeringsbeleid ondermaats. Het Hasseltse wagenpark is dringend aan vergroening toe” besluit Jan Wouters (N-VA).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.