Begijnhof is en blijft open voor Hasselaren en Limburgers

Standaard

Een commissie van experten, waaronder architect Bob Van Reeth, heeft het voorstel van UHasselt niet geldig verklaard voor de aankoop van 13 Hasseltse begijnhofhuisjes en te restaureren poortgebouw van de Limburgse provincie.

Reden was dat er geen bundeling bestond in een tijdelijke handelsvereniging met de LRM, die hun expertise van het opknappen van historische gebouwen verleende aan dit aankoopdossier. De openbare aanbesteding was op maat van privévastgoedontwikkelaars uitgeschreven door het kabinet van bevoegd bestendig afgevaardigde Igor Philtjens (Open VLD) onder het goedkeurend oog van de deputatie en openbaar is niet geweten, wie er allemaal in de expertencommissie zetelde en hoe ze is samengesteld. Immers het publieke protest van het middenveld, Hasselaren, architectuurstudenten, socioculturele verenigingen was zo groot, dat privévastgoedontwikkelaars zich niet in een wespennest wouden steken om geen imagoschade op te lopen. Opvallend was wel de zwijgende houding van het Hasselts stadsbestuur in dit dossier.

Niet alleen kraakte de expertencommissie het aankoopvoorstel met een technische fout die al eerder geweten was, maar ook inhoudelijk naar de invulling stelden ze zich vragen, ondanks het door UHasselt voorgestelde auditorium en leescafé toch publiek toegankelijk is. Waarschijnlijk willen de experten meer openbare toegankelijke ruimte of een betere detaillering van de invulling van de gebouwen.

Alleszins hoe het er nu uitziet, kan er geen verkoop plaatsvinden, omdat de openbare aanbesteding te streng is opgesteld voor UHasselt. Positief is echter dat enkel UHasselt als enige bieder is. Bovendien wordt het overleg verdergezet met de experten en alle betrokken partijen – ook de Stad Hasselt – om tot een soelaas te komen. Maar nog beter is dat de provincie gezond verstand gebruikt en de 13 begijnhofhuisjes met poortgebouw onderhands verkoopt aan de UHasselt, waardoor de strenge voorwaarden van de openbare aanbesteding worden omzeild.

Zo is de kans groter dat het Begijnhof van Hasselaren in handen blijft. Anders heeft het provinciebestuur de loodzware verantwoordelijkheid om het Begijnhof te behouden, zelf te zorgen voor een fatsoenlijke invulling en de restauratie te betalen met geld uit hun spaarpot, maar  het Begijnhof is en blijft publiek toegankelijk voor Hasselaren en Limburgers.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.