Binnen tien jaar hoofdzakelijk nog wonen, horeca en entertainment in winkelstraat wegens toenemende e-commerce

Standaard

Het geen fraai beeld, hoe de Britse koerierdienst ParcelHero de evolutie van onze winkelstraten ziet. Door de toenemende e-commerce verdwijnen er op termijn heel veel ketens en winkels, waardoor het residentieel wonen, horeca en vermakelijkheden de plaats innemen met afhaalpunten. Met andere woorden klanten worden individualistischer en luier & bezoeken alleen nog het stadscentrum voor fun, drink en eat. Er wordt wel niet gesproken in het artikel over de kosten van opslaan van de artikelen, de verpakking en verzending & de retourzendingen, het vervoer en levering, hetgeen de rendabiliteit van de e-commerce kan doen dalen. Dat is zeker een item op de openvergadering op dinsdagavond 26 januari 2017 tussen de handelaars van de Hasseltse binnenstad, lokaal economieschepen Tom Vandeput en Karin Valy als vertegenwoordigster van Handelaar Centrum Hasselt. 

Tegen het einde van volgend decennium zullen de centra van de Britse steden een heel ander karakter hebben gekregen. Dat is de boodschap van een rapport van de Britse koerierdienst ParcelHero.

Gewaarschuwd wordt dat ecommerce een groot aantal vertrouwde winkels uit het straatbeeld zal doen verdwijnen.

Thuisbestellingen en ophaalpunten zullen er volgens de studie toe leiden dat heel wat bekende namen uit de grote winkelstraten hun deuren zullen moeten sluiten.

Er wordt aan toegevoegd dat planners en retailers tijdig op die evolutie moeten inspelen en daarom nu al moeten uitzoeken op welke manier aan het stadscentrum van de toekomst vorm kan worden gegeven.

“In het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw telde Groot-Brittannië bijna 600.000 winkels,” benadrukt David Jinks, hoofd consumentenonderzoek bij ParcelHero. “In het begin van de jaren zeventig viel dat cijfer – door de opkomst van de supermarkten – al terug tot 400.000 handelszaken. Vijf jaar geleden waren nog amper 290.000 uitbatingen overgebleven.”

Residentieel

“Gevreesd wordt dat de verdere successen van ecommerce er uiteindelijk zullen voor zorgen dat tegen het einde van volgend decennium nog slechts 120.000 winkels zullen kunnen overleven. Het toekomstige stadscentrum zal meer een residentieel karakter hebben, aangevuld met horeca en entertainment.”

“Het tijdperk van het internet zal een gigantische impact hebben op de winkelstraat,” waarschuwt David Jinks. “Tegen het einde van het volgende decennium zullen vele winkelmerken en zelfs volledige winkeltypes zijn verdwenen.”

Op dit ogenblik vertegenwoordigt het internet 15,2 procent van de totale Britse retailverkopen. Dat kan misschien niet veel lijken, maar vorig jaar werd slechts een aandeel van 13,5 procent opgetekend. Het aandeel van het internet in de retail kent een exponentiële groei.”

Bron: http://www.msn.com/nl-be/lifestyle/stijl/de-traditionele-winkelstraat-heeft-nog-slechts-enkele-jaren/ar-AAmdeH4?ocid=spartanntp

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.