PVDA Hasselt voert ludieke actie op 12 januari 2017 in Hasselt

Standaard

ziek

Op donderdag 12 januari 2017 tussen 10 en 11u voert PVDA Hasselt een ludieke actie aan de hoofdingang van het Jessaziekenhuis Campus Virga Jesse. Ze delen dan vitaminen in de vorm van mandarijnen en kiwi’s uit aan patiënten, bezoekers en personeelsleden, want ze kunnen maar beter niet ziek worden met het beleid dat Maggie De Block voorstelt. Ook in de ziekenhuizen van Lommel, Genk en Tongeren wordt deze actie gevoerd.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil 900 miljoen euro besparen in de gezondheidszorg. De stelling dat de patiënt niets zal voelen, is onjuist. De ziekenhuizen moeten knippen in hun budgetten. Eén op drie materniteiten dreigt te verdwijnen. Nieuwe besparingen op personeel zijn voorzien, ondanks het feit dat België vandaag al een onderbezetting heeft op vlak van verpleegkundigen.

Een aantal ziekenhuizen zullen de gederfde inkomsten compenseren met hogere ereloonsupplementen. Het Jessaziekenhuis in Hasselt verhoogt de ereloonsupplementen van dokters met maar liefst vijftig procent voor eenpersoonskamers.

“Andere keuzes zijn mogelijk en nodig”, zegt Kim De Witte, voorzitter van de PVDA in Limburg. “Een specialist mag gerust wat meer verdienen, maar toch geen drie keer meer dan de eerste minister? Betaal de specialisten het billijke salaris van een universiteitsprofessor. Gedaan met peperdure ereloonsupplementen en overbodige onderzoeken. Deze aanpak zou de ziekteverzekering tot twee miljard euro kunnen opleveren. Geld dat gebruikt kan worden voor herfinanciering.”

Door de verlaging van de terugbetaling van bepaalde geneesmiddelen, zorgt minister De Block er ook voor dat een aantal medicijnen, zoals antibiotica, maagzuurremmers of neussprays, tot viermaal duurder worden. Patiënten die deze geneesmiddelen echt nodig hebben, worden zwaar getroffen in hun portemonnee.

“De kiwi’s die we uitdelen zijn ook een knipoog naar ons kiwimodel”, aldus Luc Ectors, dokter bij Geneeskunde voor het Volk in Lommel. “In het kiwimodel kiest de overheid via openbare aanbesteding voor de firma die het goedkoopste geneesmiddel van de beste kwaliteit kan bezorgen. Enkel dat medicijn wordt dan terugbetaald door de sociale zekerheid. Het model zorgt voor spectaculaire prijsdalingen. Dat zien we in Nederland. Als we het kiwimodel toepassen op de 25 meest terugbetaalde geneesmiddelen, dan bespaart het RIZIV een half miljard euro. Geld dat aan de reële zorg kan uitgegeven worden.”

“Vroeg of laat heeft iedereen zorg nodig. Een groot deel van de Limburgers wordt minstens één keer per jaar geconfronteerd met ziekenhuisopname van een familielid of iemand uit de directe omgeving. Kwalitatieve en betaalbare zorg voor iedereen is dan ook een essentieel onderdeel van het recht op sociale zekerheid”, alsnog Kim De Witte.

Reactie

Zou het niet beter zijn om nog meer samenwerking onder Limburgse ziekenhuizen door te voeren om kosten te drukken? Zitten we op de uiterste grens van samenwerking tot kostenbesparing, dat men deze besparingen moeten doorvoeren? Waar is het kiwimodel van wijlen Steve Stevaerts gebleven of naartoe? Hoe zit het met die groei van de lijst van witte medicijnen om besparingen door te voeren?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.