Financiënschepen Valarie Del Re geeft toelichting op budget 2017

Standaard

Kort samengevat wordt er deze legislatuur enorm veel geïnvesteerd in de leefkwaliteit van de stad en de dienstverlening van de stad Hasselt: zwembad, politie, brandweer, stadhuis…, maar ook jeugdlokalen, ontmoetingscentra, sporthallen, wegen, kinderopvang, stoepen, parken, fietspaden… Investeringen die mensen ten goede komen.

Koken kost geld en aan al die investeringen hangt een kostenplaatje, dat oploopt tot bijna 200 miljoen euro over de hele legislatuur heen. (26 mio in 2017) Zo dragen wij als stad ons steentje bij aan de economische relance van de provincie want investeringen van lokale overheden doen doorgaans ook een beroep op lokale arbeidskrachten en ondernemingen. De investeringen die de stad Hasselt doet deze legislatuur genereren rechtstreeks 428 voltijdse jobs gedurende 4 jaar.  

De oppositie wijst vaak naar de schulden om ons investeringsbeleid af te kraken. De stad Hasselt heeft inderdaad schuld, maar over schuld in het algemeen en onze schuld enkele feiten:

  • Historisch gezien is dit het ideaal moment om schuld te hebben, de rente heeft nog nooit zo laag gestaan.
  • Ondanks de grote investeringen die wij doen deze legislatuur eindigen we met minder schuld in 2019 dan we mee begonnen zijn in 2012:

hasselt-schuldevolutie-2017

 In 2012 hadden we in totaal 126.216.905 euro schuld – in 2019 zullen we 125.433970 euro schuld hebben. Terwijl onze inkomsten stijgen van 122 mio euro   in 2012 naar 139 mio in 2019.

  • En dit alles terwijl we qua belastingsdruk in Hasselt onder het gemiddelde van de centrumsteden blijven zitten.

hasselt-belastingen-centrumsteden-2017

  • Tenslotte onze autofinancieringsmarge, het wettelijke meetpunt om te oordelen of een stad financieel gezond is of niet is positief. We doen het op dat vlak veel beter dan de andere centrumsteden. De kritiek die soms komt van de oppositie is dat we projecten ‘verstoppen’ in het AGB zodat die schulden en leningslasten niet zichtbaar zijn in ons budget. Nu, ik heb even werk gemaakt van een geconsolideerde autofinancieringsmarge, dus stad en AGB samengenomen en die ziet er als volgt uit:

hasselt-gezonde-buffer-2017

 Je ziet dus dat zelfs als je de stad en AGB same telt en dus ook de schuldenlast van beide organisaties samentelt, we als Hasselt nog steeds een erg gezonde buffer hebben voor de toekomst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.