Herkenrodeboer beschermt schapen tegen aanvallen van loslopende honden

Standaard

Herkenrodeboer Pieter Coopmans moet zeer attent zijn voor loslopende honden die zijn kudde schapen kunnen aanvallen, verwonden en doden. Dagelijks moet hij mensen met loslopende honden aanspreken en wijzen op het gevaar, desondanks de honden braaf kunnen reageren. Toch verwijst hij de eigenaars naar de losloopweide.

“Er is een Hasselts besluit dat alle honden op Hasselts grondgebied aangelijnd mee op wandel moeten volgens het GAS-reglement. Ook mag een hond niet loslopen in natuurgebied volgens het Vlaams Bosdecreet. Op Herkenrode is geïnvesteerd geweest in een losloopweide voor de honden die je gemakkelijk kan bereiken vanop de parking van Herkenrode”, legt hij steeds aan deze mensen uit.

“Toch stel ik week dag opnieuw vast dat er bepaalde mensen zijn die het niet (willen) doen. Het zijn allemaal ‘brave’ dieren beweren ze. Dat klopt waarschijnlijk ook, maar wij hebben dit jaar meerdere aanvallen door honden vastgesteld bij onze schapen. Dit is niet enkele onnodig dierenleed maar ook nog een streep in onze portemonnee. Meesteal kunnen we de dieren afvoeren voor de slacht als ze zo een aanval al overleven. Dit jaar is er eentje zo bezweken aan de verwondingen. Aangezien we volgend jaar met een werkhond willen starten, gaan de schapen onze hond ook zien als gevaar en niet als hoeder van de kudde. Dit zou dan wel eens problemen kunnen geven”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.