Alternatieve taakstraffen kunnen aanzet zijn voor integratie in maatschappij in plaats van geldelijke beboeting

Standaard

De hardleerse dronkaards die beboet worden in de Hasseltse stationsomgeving wegens het overtreden van het alcoholverbod en hun boete niet kunnen betalen, gaan via een alternatieve bestraffing of taakstraf toch hun boete kunnen goedmaken tegenover de maatschappij. De taakstraf wordt opgelegd en onder controle – voor zover daar personeel en middelen voor zijn – uitgevoerd, tegen of naar de zin van de overtreder.

Die taakstraf plus een aangepaste hulpverlening zouden meer positieve invloed moeten hebben op het hardleerse alcoholisten dan een geldelijke boete. Een opvolging na het beëindigen van de taakstraf is zeker aanbevolen. Intussen kan gewerkt worden aan de reïntegratie van deze personen in de samenleving. Contact met het oude milieu moet voor hem en haar worden vermeden met veel kans op hervalling. De taak van de hulpverleners ligt erin om hun cliënt te doen inzien dat waarden en normen in onze maatschappij erg belangrijk zijn, evenals rechten en plichten. Met kleine wederdiensten kunnen deze personen het vertrouwen en respect van de samenleving terugwinnen zonder zich nog te bezondigen aan alcoholmisbruik.

Het is gemakkelijk uit te leggen in woorden, maar de praktijk is keihard, zowel voor de hardleerse alcoholisten en andere drugsgebruikers als voor de hulpverlening, die fel afhankelijk zijn van financiële middelen, personeel en vrijwilligers. Niet voor alle hopeloze gevallen lukt helaas deze aanpak. De aanpak door kleine klusjes heeft het meest effect, als het gaat om vrijwillige instap van hulpbehoevenden in plaats van een opgelegde taakstraf. Vrijwilliger zijn nu eenmaal meer gemotiveerd om een taak goed te voltooien. Het is ook beter om zo’n persoon te belonen voor zijn goed gedrag.

Het is

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.