Eens kijken of Toon Eerdekens zijn belofte kan houden!

Standaard

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na jaren, heel veel protestartikels en -video’s gaat Toon Eerdekens naar eigen zeggen stoppen met zijn acties tegen de plastieksoep van zwerfvuil, die almaar groter wordt. Hij boekt na vijf jaar geen vooruitgang op maatschappelijk en politiek niveau om het zwerfvuilprobleem aan de basis bij de verpakkingsindustrie aan te pakken. Via sociale media probeert hij de kar in beweging te zetten, maar er is veel maatschappelijke empathie, die niet leidt tot politieke actie. Het is gemakkelijk om iets voluit te liken op FB, maar als die mensen zo moeilijk te mobiliseren zijn om te streven naar een duurzamer gedrag op gebied van wegwerpmentaliteit, om de consument uit zijn comfortzone te halen, dan zijn al zijn pogingen voor een wereld met minder plastiek een maat voor niets geweest. Soms haalt hij de grote media met een of ander actie, maar door een gebrek aan permanente aandacht aan dit enorme wereldpollutieprobleem deint het effect van zulke acties snel uit. Ovam en Fostplus  volgen liever hun strategie voor een zo grote rendabiliteit voor hun partners en aandeelhouders kwestie de behandeling rond het zwerfvuil. Lobbywerk van de verpakkingsindustrie bij de politiek vormt de belangrijkste hinderpaal, net als het beleid zelf dat plastieken emballage in vele gevallen in de wet heeft geschreven om redenen van veiligheid, volksgezondheid en hygiëne. 

Toon Eerdekens van zijn kant is ook geen simpele actievoerder. Hij gaat steeds tot het uiterste, zoekt de wettelijke grenzen op en is niet zo diplomatisch aangelegd in zijn manier van actievoeren. Telkenmale beuken en blijven beuken tegen een deur, die nooit opengaat, is na jaren zeer fustrerend en ontmoedigend, steeds op zijn eentje. Als hij verder wil, moet hij het over een andere boeg gooien, zich wat gematigder opstellen en via zijn contacten samenwerking zoeken met andere organisaties die eveneens quasi dezelfde doelstellingen hebben. Zich aanpassen in een groep met een gematigder opstelling levert samen in de groep meer resultaat en drukking uit op de politiek dan zijn eenmansacties.

Hij zegt nu dat hij een kruiwagen plastiekafval in de Maas zal kieperen en gaat stoppen met actievoeren, als het thema van duurzaam carnaval in Limburg niet op de agenda van de Trefdag van de Klimaatneutrale gemeenten op 30 november 2016 komt. Zijn laatste strohalm. Maar Eerdekens kennende moet die niet veel vuur hebben om weer in actie te schieten, na een poosje rust en tijd voor sjalotten te planten en wat te tuinieren met op de achtergrond een zwerfvuilvrije omgeving.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.