PVDA Hasselt: politieke partij in opmars

Standaard

Tijdens de actie voor het publiek behoud van de dertien begijnhofhuisjes in het Hasseltse Begijnhof op zaterdag 26 november 2016, maakten we kennis met Hasseltse voortrekker Kim De Witte van de Partij van de Arbeid afdeling Hasselt, de jongste spruit in de stadspolitiek. Vooral de politieke beslissingen boven de hoofden van de Hasselaren zeker in het voordeel van de peperdure bouwwerkzaamheden van nieuwbouw van privé projectontwikkelaars, terwijl er niet geluisterd wordt naar de noden van de bevolking, steekt de ogen van PVDA Hasselt uit. Uiteraard geeft De Witte ook toe, dat er ook vele goede zaken gebeuren in Hasselt, zoals de vergroening, sociale ondersteuning, gezelligheid van het centrum met levende en succesrijke handel.

De PVDA telt vandaag 150 leden in Hasselt. Dat aantal groeit elke week. De leden zijn onderverdeeld in groepen per wijk, elf in totaal: Runkst, de Heilig-Hartwijk, de Banneuxwijk, de Katarinawijk, Kuringen, het Centrum, … Wekelijks gaan de leden ook in de wijken luisteren naar de noden en behoeften van de Hasselaren, hetgeen erg geappricieerd wordt door de bevolking. Vanuit die input worden dan ludieke acties ondernomen om een breder publiek kennis te laten maken met de problematiek. Zelfs worden oplossingen geboden.

Zo organiseerde de groep van Hasselt Centrum de actie  in het Begijnhof met de vraag aan de aanwezigen naar hun invulling van de begijnhofhuisjes. Een tijdje geleden organiseerde de groep van Runkst een actie voor het herstel van de roltrap in het station. Ook een petitie tegen de Turteltaks was hun initiatief. Gecommuniceerd wordt er via hun stadskrant ‘De andere Hasselaar’ en via Facebook.

“Er gebeurt vanalles in Hasselt, ook veel goeie dingen. Maar het wordt bijna allemaal beslist boven de hoofden van de mensen. Te weinig inspraak, overleg en contact met de burger tussen de verkiezingen door. Dat is niet onze visie van aan politiek doen. Aan politiek doen is in de eerste plaats luisteren naar de mensen, ook tussen de verkiezingen door. Het beleid in Hasselt vandaag is ook teveel gericht op de grote projectontwikkelaars, de bling bling, prestige en luxe. Te weinig op de noden, problemen en bezorgdheden van de gewone Hasselaar. Dat kan mijn inziens beter, zonder in het rood te moeten gaan op vlak van budget. Ook de prestigeprojecten kosten de stad handen vol geld (het nieuwe stadhuis, verkoop van gronden en oude gebouwen voor een appel en een ei, parkeerbeleid dat uiteindelijk veel geld gaat ophalen, ook uit de zakken van de gewone Hasselaar”, zijn de woorden van ergernis van Kim De Witte.

Vooral de posts van hun wijktochten zijn raadpleegbaar via Facebook:

Rode Rokwijk: https://www.facebook.com/kim.dewitte.313/posts/1831027280503351?pnref=story

Heilig-Hartwijk: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1808581666081246&set=a.1402110070061743.1073741832.100007882891323&type=3&theater en https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1827176624221750&set=a.1402110070061743.1073741832.100007882891323&type=3&theater

Banneuxwijk: https://www.facebook.com/kim.dewitte.313/posts/1819313001674779?pnref=story

Katarinawijk: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1812050122401067&set=a.1402110070061743.1073741832.100007882891323&type=3&theater

Actie roltrappen: https://www.facebook.com/kim.dewitte.313/posts/1812578502348229?pnref=story

Stadskrantje ‘De andere Hasselaar: http://www.limburg.pvda.be

Reactie

PVDA wordt wel eens extreemlinks genoemd, nog roder dan sp.a. Vooral de noden en behoeften van de burger staan voorop. Gelijkheid en solidariteit zijn twee socialistische sleutelwoorden. Terwijl sp.a zich meer in het centrum bevindt en zowel aandacht van de burger combineert met al dan niet gelijkmatig met de behoeften van handelaars en ondernemers voor de economie en prestigeprojecten, trekt PVDA voluit de kaart van de burger op de eerste plaats met het economische verhaal heel ver op de achtergrond. Doch zonder slimme belastingen op de economische activiteit en een slimme herverdeling kunnen we onmogelijk onze welvaart en welzijn in onze westerse wereld voor iedereen realiseren. Een faire herverdeling van de middelen – ook aan de minstbedeelden – moeten volgens hen realiteit worden. Een serieuze gescheiden functionele controle moeten profitariaat voor eigen belang vermijden.

Het punt over inspraak, advies en bevolking van de Hasseltse bevolking klopt ook niet helemaal. Dikwijls gebeurt het in Hasselt – zeker met grote projecten – dat de burger in een vergevorderd stadium, wanneer het project al zo goed als geheel op papier staat, nog een kleine inspraak en advies kunnen geven op details in overleg met het stadsbestuur. Denk maar aan de aanleg van de weg doorheen het stadspark voor de ondergrondse parking en de inplanting van extra woningen in Godsheide. Stadscommunicatie is hier vaak niet duidelijk en te weinig naar de bevolking, waardoor er wrevel ontstaat in de gemeenschap. Hier plant het stadsbestuur nu wel rapper overleg met de buurtbewoners, soms met succes, soms met nog meer vragen. Zij die het niet wisten dat er een vergadering plaatsvond, zijn achteraf verbouwereerd en reageren nadien zeer negatief. 

Conclusie

PVDA Hasselt is in opmars. Anderhalf jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen proberen ze zich zo sterk mogelijk te profileren.

Advertenties

4 gedachtes over “PVDA Hasselt: politieke partij in opmars

  1. Ik kende eigenlijk geen mensen van de PVDA. Zonder lidkaart van wie dan ook op zak, viel me op dat hier geen vuistjes de lucht in gingen, maar dat er gepraat werd over en geluisterd werd naar wat Hasselaren echt belangrijk vinden. Misschien moeten de andere partijen nu ook maar eens open en bloot zeggen wat ze voor het Begijnhof (en bij uitbreiding Hasselt) willen, want verder dan de achterkamertjes lijken de traditionele partijen niet te geraken…

  2. Johan

    Bewonderenswaardig wat die mensen doen. Zij zijn als het ware de spreekbuis van de man en vrouw in de straat. Politiek is van de mensen en gaat over mensen. Iets wat andere partijen vaak vergeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s