Adviesraden zijn unaniem: “Stad Hasselt, koop ons Begijnhof”

Standaard

De Provincie Limburg adverteerde dit weekeinde de verkoop van de 13 Hasseltse begijnhofwoningen met voortuinen, het monumentale poortgebouw met bijgebouw en een flinke lap bouwgrond binnen de muren van het sinds 1939 beschermd monument van het Begijnhof in Hasselt centrum. Ze hoopt daarbij op biedingen van private ontwikkelaars, die het geheel zullen aanpakken en de Provincie zullen verrassen met een visie over de ontwikkeling. Daarmee zegt de Provincie het stuur af te geven aan private ontwikkelaars, TENZIJ de Stad Hasselt opkomt met een goed plan!

Collectief geheugen

Het 18-de eeuwse ommuurde pleinbegijnhof is gelegen op een unieke locatie, een groene plaats van rust in het centrum van Hasselt. Het Begijnhof beslaat een zeer grote oppervlakte van de Hasseltse binnenstad, een gigantische plek met een bijzondere erfgoedwaarde en tegelijk ook met een enorme vastgoedwaarde. Want wie wil nu niet exclusief privé in het midden van Hasselt wonen?

Het Begijnhof behoort net zoals de oude gevangenis, de dekenij, de Clarissenkerk en andere belangrijke gebouwen…tot het collectief geheugen van de Hasselaar. Het is de enige publieke groene ruimte binnen de Hasseltse boulevard. Een oase van rust waar Kunst en Cultuur sinds de jaren ’60 een plek hebben gevonden. Die publiek toegankelijke plek mag nooit verkaveld en geprivatiseerd worden. De afschaffing van een aantal Provinciale bevoegdheden blijkt nu het alibi om dit belangrijk stuk erfgoed te “vermarkten”.

Museumkwartier

De stad heeft de ambitie om dit deel van de stad te ontwikkelen als een heus museumkwartier. Gelegen tussen het succesvolle Modemuseum, het Jenevermuseum, het straks vernieuwde Z33, de bibliotheek, Stellingwerf en de Universiteit Hasselt heeft de Begijnhofsite ontegensprekelijk de potentie om een nieuw kloppend hart voor Hasselt te worden. Naast de uitbouw van centrum-Hasselt als toerisme- en Shoppingstad, zou dit een bijzondere grote toegevoegde waarde zijn, die ook economisch kan renderen.

De heraanleg van de tuin, de restauratie van de kerkruïne en het maken van doorsteken zoals men dit voorziet is een goede zaak. Maar dat staat haaks op het privatiseren van de begijnhofsite. Mensen die straks veel geld betalen om er te resideren rekenen ook op privacy. Beide ambities staan loodrecht op elkaar. 

Het Begijnhof is van iedereen

Sinds 1860, na het vertrek van de laatste begijn, heeft deze plek altijd een publieke functie gehad: van ziekenhuisbedden over bibliotheek tot kunstencentrum. De poort stond al die tijd open en als er al wat overlast was dan is het ook, omdat de Provincie tot nu nooit echt geïnvesteerd heeft in deze site. De buitenaanleg is eerder armoedig. Deze situatie nu aangrijpen om het geheel te verkopen aan een private ontwikkelaar is de wereld op zijn kop zetten.

De stad verkocht in 1938 de Begijnhofsite aan de provincie voor 21.070 euro. 80 jaar later kopen wij, Hasselaren, de site terug en mag de provincie de belangrijke financiële meerwaarde opstrijken. Zo is de cirkel rond en blijft het Begijnhof letterlijk van de Hasselaren, en bij uitbreiding van alle Limburgers. 

Voor de Stad Hasselt schuilt in de verkoop door de Provincie een fantastische opportuniteit

Ze kan straks terug eigenaar worden en op die wijze verzekeren dat de huisjes en de binnentuin een publiek karakter behouden. De Stad blijft regisseur en kan erna als eigenaar, delen ervan in uitbating overlaten aan andere partners, met wie ze afspraken kan maken. Net zoals ze dat doet met bv. het theatercafé in het Cultureel centrum, de kinderboerderij… De toekomst blijft op die manier gevrijwaard.

In tijden van schaarste en economische crisis is samenwerken met de private sector een te overwegen idee. Uitverkoop houden met belangrijk publiek vastgoed is dat echter niet. De herbestemming van een zo belangrijk stuk erfgoed overlaten aan de creativiteit van private ontwikkelaars is ons inziens geen goede zaak.

Oproep aan de Stad Hasselt

Dat de site verkocht zal worden is spijtig. Dat erfpachtovereenkomsten en andere juridische eigendomsconstructies niet eerst grondig werden uitgespit om de Stad, Universiteit, de Hogescholen PXL en UCLL e.a.  deze site te laten gebruiken, betreuren wij. Door het wegvallen van het Provinciale niveau moet er de volgende jaren heel wat “geregeld” worden tussen Limburg en Hasselt. De bibliotheek, Z33…allemaal verhuizen ze van eigenaar. Een bedrag van 1,5 miljoen Euro voor deze uitzonderlijke site is een koopje en kan zonder twijfel meegenomen worden in de totaliteit. 

Wij begrijpen dat deze verkoop het Hasselts bestuur, dat deze legislatuur al heel wat geïnvesteerd heeft in nieuwe gebouwen zoals o.a. het stadhuis, zwembad, de brandweer en civiele bescherming, verrast. Maar wij zijn van oordeel dat na investeren in al die hardware, een beperkte investering in een site zoals het Begijnhof die mentaal en fysiek zuurstof geeft aan een kwaliteitsvolle en solidaire samenleving door kunst, onderwijs, onderzoek en cultuur promoten een unieke kans is.

Samen Sterk

De Socio-Culturele Raad, de Erfgoedraad, de Koepelraad en de Kunstenraad vragen daags na de officiële publicatie van de Provincie dat de Stad Hasselt de aankoop onderzoekt en ernstig overweegt. Ze worden daarbij gesteund door Architectuurwijzer en de faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt. In de geschiedenis van de raden werd nog nooit uitgepakt met één gezamenlijk advies richting Stadsbestuur. DIT IS EEN UNICUM!

Om je een idee te geven van de kracht van deze oproep:

De socio-culturele raad alleen al vertegenwoordigt meer dan 180 verenigingen die in Hasselt actief zijn. De Erfgoedraad en de Kunstenraad vertegenwoordigen de actoren die in deze respectievelijke sectoren actief zijn. De Koepelraad wint advies in uit het werkveld. Ze staan in deze allemaal op 1 lijn.

Onze  raden consulteerden hun achterban en zijn er vast van overtuigd dat er een draagvlak is bij een aantal partners om de Stad ook te steunen bij een aankoop. Partners die, net zoals ons, van oordeel zijn dat de huisjes publiek toegankelijk moeten blijven en ingezet moeten worden om Hasselt en Limburg uitstraling te geven die het verdient in de Euregio, Vlaanderen en daarbuiten. Het bestuur van de stad Hasselt heeft de taak om de regie te voeren en mag deze verkoop niet aan zich voorbij laten gaan.

STAD HASSELT GEBRUIK JE GEZOND VERSTAND!!!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.