Wie betaalt elektriciteitsrekening voor Winterland na 2017?

Standaard

Begin 2017 verstrijkt de concessie van tien jaar Winterland. Het waren tien succesrijke jaren met almaar meer bezoekers die de weg vonden naar Hasselt. We herinneren ons nog de debatten in 2007 tussen voormalig schepen Toon Hermans (Groen) en de meerderheid (sp.a/Groen/Open Vld) en oppositie (CD&V en VB) voor een vraag naar een klimaatneutrale ijspiste als voorwaarde voor een 10-jarige concessie voor Winterland, die er jammer genoeg niet kwam wegens te duur.

Winterland mocht vervolgens het Dusartplein tien jaar lang gebruiken voor zijn evenement en het stadsbestuur ging ook de overeenkomst aan, dat zij gedurende die tijd de peperdure elektriciteitsrekening zouden betalen met een energieverslindende klassieke ijspiste erbij. Dat heeft het stadsbestuur een handige hap uit zijn budget gekost, totdat Winterland over enkele jaren geleden duurzaam sleutelde aan zijn energieverbruik. De laatste keer dat het stadsbestuur in die oude concessie de elektriciteit moet betalen, is dus voor deze editie van Winterland. En die elektriciteitsprijs is voor de stadskas ook fors gestegen na de hervorming van de tariefering.

Nu komt ook publiekstrekker, het Ijssculpturenfestival, afzakken van Brugge naar Winterland Hasselt om hun ijsbeelden er te exposeren op maar 375m² in plaats van 1400m². Maar om die ijsbeelden te behouden voor zeven weken onder strenge technische normen, moet er ook dure elektriciteit worden geleverd, betaald door de belastingbetaler. Of hanteren die ook duurzame manieren om het elektriciteitsverbruik te drukken?

Na stadsonderzoek van de enige kandidaat – en dat is Winterland met het Ijssculpturenfestival – voor een toewijzing van een nieuwe vijfjarige concessie voor een nieuw Hasselts winterevenement na 2017, zal zeker onderhandeld worden over de verdeelsleutel voor de elektriciteitsrekening. Er moet wel bijgezegd worden dat de plaatselijke Hasseltse economie er tien jaar goed bijgevaren heeft, ondanks hier en daar wel protest. Trouwens Winterland verdient er ook een aardig centje mee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.