Jong VLD Limburg ijvert voor tijdelijke brug i.p.v. afgesloten Kempische Steenweg tijdens Pukkelpop 2016 in open brief

Standaard

Net als vele andere Limburgers lazen wij dat u samen met uw werkgroep besloten heeft om de Kempische Steenweg af te sluiten voor alle verkeer tijdens de komende editie van Pukkelpop.

Als jongeren willen wij u daarom bedanken. U zit terecht in met de veiligheid van onze generatie en wij hopen samen met u dat Pukkelpop ook dit jaar zonder noemenswaardige incidenten een waar feest kan zijn. Toch zitten wij ook met enkele bedenkingen omtrent uw beslissing. Wij hopen dan ook dat u onze alternatieven en opmerkingen eens bekijkt en zal bespreken met uw medewerkers.

U moet weten dat Jong VLD Limburg een grote groep jonge mensen vertegenwoordigt tussen 16 en 35 jaar doorheen onze provincie. Onze leden zijn zowel festivalgangers, studenten met herexamens als jonge gezinnen en beginnende ondernemers.

Voor de meeste jongeren, behalve de festivalgangers die dit jaar Pukkelpop bezoeken, zal het dagen lang afsluiten van één van de drukste verbindingswegen in onze provincie voornamelijk praktische problemen met zich mee brengen. We begrijpen dat dit moeilijk te voorkomen is en zullen hier niet dieper op in gaan. Wij stellen ons als jongeren vooral vragen over de werkelijke veiligheid wanneer deze gewestweg versperd zal zijn.

Consequent en doeltreffend zoals u ongetwijfeld zal wezen, veronderstellen wij dat de hele Pukkelpop zone langsheen de Kempische Steenweg afgezet zal zijn voor alle verkeer. Vermits een zone waarlangs openbaar vervoer, personeel van de stad, festivalmedewerkers en veiligheidsdiensten met voertuigen kunnen passeren, mensen met slechte bedoelingen niet zou tegenhouden is dat geen volwaardige oplossing. Of hoe wordt de veiligheid gegarandeerd door het louter afsluiten van de weg, worden er ook andere maatregelen genomen zoals het plaatsen van betonblokken?

Een slagboom stopt immers geen terroristen, dus blijft de situatie even zorgwekkend dan wanneer de weg open zou blijven. Er zal dus gebruik gemaakt moeten worden van solide constructies om dit tegen te gaan. Dit zou betekenen dat ook de hulpdiensten niet meer vlot hun locatie kunnen bereiken. Hoe ziet het stadsbestuur dat de hulpdiensten snel ter plaatsen komen indien er betonblokken geplaatst worden?

Zowel de festivalgangers als uw inwoners hebben recht op de beste hulp die men bieden kan wanneer het fout loopt of dit nu gaat over grootschalige rampen of persoonlijke ongevallen. Het mag geen of/of-verhaal worden, maar een en/en-verhaal: én veilig voor de festivalgangers én veilig voor de buurtbewoners.

Sta ons toe om een in onze ogen realistisch alternatief aan u en uw werkgroep voor te stellen: een optie die toelaat om de hele Kempische Steenweg gewoon open te houden voor alle verkeer en toch de veiligheid van iedereen te kunnen waarborgen zonder enig compromis.

Enkele jaren geleden stelde gemeenteraadslid Kristel Vanquaethoven (Open Vld) voor om een tijdelijke brug te bouwen die beide zijden van de Kempische Steenweg met elkaar zou verbinden. Op dat moment werd dit afgedaan als onrealistisch en onveilig. Intussen zijn we weer enkele jaren verder en het festival Tomorrowland in Boom bewijst met succes dat tijdelijke bruggen en constructies de oplossing zijn voor een vlotte doorstroming tijdens een festivalsituatie.

Wij stellen voor om een voldoende brede tijdelijke brug te bouwen die beide zijden van de Kempische Steenweg met elkaar verbindt. Als de organisatie vervolgens de zones aan beide zijden van de brug uitbreidt, is er voldoende ruimte om veilige perimeters te installeren. Nog beter zou het zijn wanneer deze tijdelijke brug wordt ingedeeld in verschillende vakken, dan kunnen de festivalgangers met de hulp van dynamische signalisatie continue in blokken en in verschillende richtingen op een veilige manier oversteken.

Net als uw collega Termont doet tijdens de Gentse Feesten kunnen vervolgens betonblokken geplaatst worden langsheen de straatzijde waardoor voertuigen de festivalsite en voornamelijk deze “veilige” zones niet meer kunnen bereiken.

Het politieteam dat normaal de overstekende massa bijstaat, krijgt dan de mogelijkheid om beide inkomzones te beveiligen terwijl medewerkers van de organisatie de doorstroming op deze brug kunnen garanderen.

Met dit voorstel is de veiligheid van de festivalgangers gegarandeerd én kunnen alle buurtbewoners en studenten met herexamens, ondernemers en passanten genieten van een vlotte doorstroming.

Waarom overweegt u bij een volgende editie zelfs niet om de festivalingang langs de zijkant van het festival te laten plaatsvinden? Als er vervolgens net als op camping “Relax” een shuttledienst wordt ingelegd tussen de achterzijde van camping “Chill” en deze nieuwe hoofdingang moet er zelfs geen enkele festivalganger de Kempische Steenweg meer oversteken.

Jong VLD Limburg hoopt dat we met deze voorstellen ons steentje hebben kunnen bijdragen. Laten we ervoor zorgen dat Pukkelpop 2016 in alle veiligheid een topeditie wordt.

Met vriendelijke groeten,

Namens Jong VLD Limburg en voorzitster Soetkin Jehaes

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.