Plantenbakken op Hasseltse Bampslaan voor meer veiligheid, maar toch … UPDATE

Standaard

bampslaan 2

De geplaatste plantenbakken met hoge struiken erin op het voetpad op de Hasseltse Bampslaan zorgen voor meer kleur en groen in dat straatbeeld en moeten ook voetgangers en fietsers meer scheiden. Mooi wel, maar wordt daardoor wel daadwerkelijk de veiligheid van fietsers en voetgangers meer gewaarborgd? De ruimte van het voetpad wordt al ingekrompen door die plantenbakken, het groen groeit in lengte en breedte & fietsers zien onmogelijk voetgangers op hun pad, als die achter zo’n plantenbak verschijnen op het fietspad. Ook het zicht van de winkels in het straatbeeld wordt aan die kant drastisch afgenomen. Daar het voetpad al verkleind wordt door die plantenbakken en andere obstakels tegen de muur, zoals borden of fietsen, wordt het er erg druk op spitsuren. Immers voetgangers kunnen nog altijd onoplettend uitwijken naar het fietspad, komende van achter de struiken. Anderzijds moeten fietsen enkel erop rijden van het station naar het centrum. Voor de omgekeerde richting moeten ze uitwijken naar de overkant, terwijl voetgangers in beide richtingen wandelen op het voetpad aan de zijde van het station. Waarom heeft het stadsbestuur er geen haagjes gelijk in de Badderijstraat geplaatst? Dat is ook groen, neemt niet zoveel plaats in op het voetpad met een duidelijke scheiding met het fietspad en is veel beter en even mooi!

Reactie

Nico Rutten, communicatieverantwoordelijke van de technische dienst van het stadsbestuur antwoordde meteen op onze vragen.

Ze nemen wel een heel deel van het voetpad in en ze moeten fietsen en wandelaars beter scheiden, maar vind je het niet gevaarlijk als er toevallig voetgangers achter de struiken tevoorschijnkomen op het fietspad, terwijl er fietsen kunnen aankomen?

Langs de bakken blijft voldoende plaats voor voetgangers. Tussen de bakken in zijn verschillende vrije meters gelaten waar voetgangers voldoende zicht hebben op aankomende fietsers als ze het fietspad willen kruisen. Als voetganger loop je in principe nooit zonder kijken een fietspad of de rijweg op. Daarnaast worden de heesters binnenkort nog bijgesnoeid zodat je er ook over kan kijken.

Hoe gaan jullie dat groen onderhouden, want het groeit in breedte en hoogte? Gaan jullie er metershoog groen van maken?

De beplanting wordt regelmatig bijgesnoeid. Zo zorgen we ervoor dat de breedte van de struiken de breedte van de bakken aanhoudt. Qua hoogte snoeien we ze regelmatig terug naar een hoogte waarop je erover kan kijken.

Waarom leg je er geen haag gelijk in de Badderijstraat aan? Dat bewaart het overzicht van het straatbeeld en neemt veel minder plaats in?

Het aanleggen van een haag zoals in de Badderijstraat vraagt om meer ingrijpende werken: uitbreken gedeelte van de stoep, uitbreken fundering, opvullen met teelaarde … De bakken die er nu staan zijn gemakkelijk verplaatsbaar, wat maakt dat de huidige opstelling indien nodig ook gemakkelijk kan worden aangepast.

Advertenties

Een gedachte over “Plantenbakken op Hasseltse Bampslaan voor meer veiligheid, maar toch … UPDATE

  1. marleen

    Fietsers welke richting station rijden zouden inderdaad aan de andere kant van de straat moeten rijden, maar doen dit niet! Zonder bloembakken is het nu al gevaarlijk: fietsers van en naar station op zelfde fietspad en voetgangers idem, wat gaat dat nu geven als de scholen weer beginnen? Ik hou mijn hart (en fiets!) vast!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.