Malaise bij FOD Financiën treft belastinginkomsten

Standaard

Sinds Van Overtveldt (N-VA) federaal financiënminister is vallen de belastingsinkomsten van zelfstandigen en vennootschappen jaar na jaar tegen. Dat is niet goed voor de federale begrotingsopmaak, waarvoor zo eventjes 8 miljard euro moet worden gevonden om de rekening tegen 2018 in evenwicht te brengen. En dan waren er afgelopen dagen nog meer onheilzame berichten dat ons sociale zekerheid een gat van 750 miljoen zou vertonen, voornamelijk door overschreden budgetten voor langdurig zieken. Tel daar nog eens de 750 miljoen euro tekort aan belastingsinkomsten, te wijten aan de hervorming van belastingscontrole van handelaars en vennootschappen achter de computer aan de hand van ratio’s per sector – de directe controles bij de ondernemingen zijn drastisch teruggeschroefd – & de aanslagen in Brussel, dan begrijp je dat deze regering voor een heel zware begrotingsopdracht in september 2016 zal staan. De malaise door een tekort aan capable personeel bij FOD Financiën werd aan de kaak gesteld door de christelijke vakbond enige tijd geleden.

Het lijkt erop alsof de hervorming van de werking bij FOD Financiën en de opgestapelde belastingsinkomsten – ondanks een economische conjunctuur – zijn ingegeven als motief om nu met de botte schaar beginnen te knippen in de sociale zekerheid, waardoor heilige huisjes voor burgers worden afgebroken of afgeschaft. Want hoe gaat men die 8 miljard euro anders samenkrijgen, als de regering een ondernemersklimaat wil blijven bevorderen door zo weinig mogelijk belastingverhogingen of door nieuwe belastingen in te voeren? Met deze gedachte in het achterhoofd wordt almaar meer geld gepompt in het bedrijfsleven – die ook extra tewerkstellingsbanen creëren – terwijl de sociale zekerheid wordt afgebouwd.

We wachten vol spanning de resultaten van de begrotingsbesprekingen in september 2016 af, want in oktober 2016 verwacht de Europese Commissie alle begroting op tafel vor een beoordeling. Misschien is dit financieel onevenwicht aanzet om aan Vlaamse kant te ijveren naar meer confederalisme na de volgende verkiezingen?

Advertenties

3 gedachtes over “Malaise bij FOD Financiën treft belastinginkomsten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.