Vergroen bermen van Hasseltse Groene Boulevard meer

Standaard

Het artikel over de obstakels op de Hasseltse Groene Boulevard heeft veel reacties bij Hasselaren uitgelokt op de sociale media: van een bloempot in het midden van de promenade tot een verkeerd geparkeerd politievoertuig van een instelling, die tenminste toch het geode voorbeeld moeten geven. Er komt precies toch wat in beweging.

Het hele traject van de Groene Boulevard rond de binnenstad ligt er al twintig jaar. De bedoeling was om een groene long met wandelweg te creëren rond het centrum met een promenade aan de binnenkant en enkel nog éénrichtingsverkeer voor het auto- en vrachtverkeer ernaast, behalve voor Lijnbussen en taxi’s die op deels de Guffenslaan, het Leopoldplein en de Schiervellaan tegen het verkeer mogen rijden.

Helaas heeft de Groene Boulevard ook heel wat ergernissen opgeroepen bij de Hasselaren. Vooral fietsers en voetgangers moeten er oppassen, want zij hebben geen voorrang bij het oversteken op zebrapaden op plaatsen zonder verkeerslichten. Fietsen is heel moeilijk op de Groene Boulevard. Er zijn twee mogelijkheden om erop te fietsen: aan de buitenkant met een smal fietspad voor twee richtingen met uitwijkmogelijkheden naar de stoep en boordkanten & aan de binnenkant ofwel op die gevaarlijke kasseien of op de promenade, waar het in feite ontbreekt aan de nodige verkeersaanduidingen voor waar en hoe de fietser moet rijden. Bovendien zijn die kasseien er gevaarlijk, moet je rekening houden met het afkomend verkeer en is het heel ambetant dat het niet bestaand fietspad op zowel de kasseien als de promenade regelmatig wordt gekruist door aan- en afritten voor bussen en auto’s. Daarom dat de meeste fietsers het fietspad aan de buitenkant in de twee richtingen gebruiken. Voor mensen met een fysieke beperking en ouderen is dat een noemenswaardig obstakel.

Een andere ergernis is het ontbreken van meer groen op de Groene Boulevard. Op de promenade staan er wel bomen met nog veel groeipotentieel, liggen er grasbermen met bandensporen aan weerszijden en bloempotten in het midden van de promenade. Van veel groen op de Groene Boulevard is buiten het Leopoldplein niet veel sprake.

Daarom dat we voorstellen om de promenade op te waarderen door meer het accent te leggen op beide groene grasbermen. We denken dan bijvoorbeeld aan bloemperkjes rond de bomen, deelse groene overkappingen met klimplanten of hagen, afgewisseld door bebloeming van bewoners die eventueel aangemoedigd worden door een kleine subsidie. Meer zitbanken en picknicktafels met vuilnisbakken zijn ook welkom. Wel oppassen voor vandalisme.

Het is nu te zien of Gijs Moors van Wegen en Verkeer en het stadsbestuur dat ook zo zien zitten. Geld kosten doet het altijd voor de opwaardering van de Groene Boulevard, maar voor dat geld en met de nodige creativiteit kunnen ze er iets mooi van maken van een promenade zonder obstakels. Voor de fietsers blijven de hindernissen onvermijdelijk bestaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.