Opnieuw openlijk protest tegen beleid sp.a-schepen El Ouakili UPDATE

Standaard

De bewoners van de Casterwijk protesteerden tijdens de gemeenteraad van mei 2016 tegen de invoering van éénrichtingsverkeer voor verschillende invalswegen naar hun wijk. “Alle verkeer wordt zo naar één straat geleid. Dankzij mijn tussenkomst én de sterke aanwezigheid van de buurtbewoners, zal de schepen overleg opstarten,” aldus Rik Dehollogne, die dit probleem aankaartte. 

Het wordt stilaan een gewoonte. Schepen El Ouakili (SP.a) voert éénzijdig, zonder overleg met de betrokkenen, een maatregel door en moet dan tijdens de volgende gemeenteraad door het stof. Het was zo met het parkeerreglement, het is niet anders met de drieste invoering van éénrichtingsverkeer naar de Casterwijk. “Als je verschillende toegangswegen afsnijdt, dan is het logisch dat alle verkeer op enkele straten terecht komt. De Casterstraat is nu de dupe van deze ondoordachte maatregel door de schepen. Verkeerstellingen bevestigen dat deze straat heel wat meer verkeer moet slikken sinds de invoering van het éénrichtingsverkeer in de andere toegangswegen. Je moet geen verkeersspecialist zijn om dat al op voorhand te zien aankomen. De schepen zag het echter niet.”

Gemeenteraadslid Dehollogne (N-VA) voelde El Ouakili dan ook aan de tand tijdens de gemeenteraad. “Hij beloofde overleg op te starten met de buurt. Op zich is dat positief, maar natuurlijk moet dat overleg er komen vóór je een beslissing neemt. Niet erna. Nu zijn het vijgen na Pasen en lijkt dit gewoon een zoethoudertje voor de buurtbewoners. Het is wel typerend voor het beleid dat deze stad voert. Zonder visie, zonder transparantie en zonder betrokkenheid van de inwoners,” aldus Dehollogne.

Voor N-VA Hasselt geldt er een andere werkmethode. “Bij besluitvorming moet er eerst grondig onderzoek gedaan worden. Daarna volgt eerst uitvoerig overleg met alle betrokkenen, in eerste instantie de buurtbewoners, en dan pas kan het voorstel aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Dit stadsbestuur doet het steevast andersom en zet daarmee de betrokkenen op voorhand al buitenspel. De minachting van dit stadsbestuur voor de Hasselaar kent duidelijk geen grenzen.”

Reactie El Ouakili

“Dat ik de bewoners van de Casterwijk niet heb betrokken in het lokaal mobiliteitsproject, klopt helemaal niet. Sinds ik de bevoegdheid van Beenders heb overgenomen na de afschaffing van de plannen van een weg doorheen het stadspark, heb ik vertegenwoordigers van straten van de Casterwijk samengeroepen om iets te doen aan de grote verkeersdruk. Dat heeft geresulteerd tot een succesvolle infomarkt eind mei 2015 in het stadspark, waarin de bewoners opmerkingen en suggesties ter verbetering van ons Masterplan Casterwijk konden geven. Na een verfijning van ons project zijn er nadien nog eens drie dagen in het CCHA geweest, waar opnieuw de bewoners met hun mening in gesprek konden gaan met deskundigen. Er zijn ook heel wat tellingen geweest van de verkeerscirculaties in straten en op kruispunten en uit de laatste telling is gebleken dat er een toename is van het ochtendverkeer tussen 7 en 8u in dat deel van de Casterstraat, terwijl de situatie van de mobiliteit evenwichtig is in andere straten. Welnu zeg ik dat we terug rond de tafel gaan zitten met die mensen om tot een consencus te komen”, aldus Habib El Ouakili.

Reactie buurtbewoners Casterstraat

“Wij zijn erg teleurgesteld over de reactie van de heer El Ouakili. Tijdens de bijeenkomsten van de buurtbewoners hebben wij met meerdere mensen voorspeld dat dit ging gebeuren maar dienst mobiliteit had er nooit oor naar. Ook nu zegt dienst mobiliteit nog steeds: die mensen moeten de kleine ring nemen. In realiteit nemen ze allemaal de Casterstraat. Wij zijn erg gekwetst te vernemen dat wij enkel tussen 7 en 8u meer verkeer zouden hebben. De heer El Ouakili weet dat wij al gedurende 8 maanden 70% meer verkeer hebben. En dat begint om 6.30 uur en gaat de hele dag door! De heer Ouakili heeft ons in januari 2016 gezegd dat de aanpassing Stadsomvaart en Harpstraat niet definitief is en dat het studiebureau een nieuw voorstel zal uitwerken. Wij wachten hier al vier maanden op”, besluit Lotte Smeuninx uit naam van alle buurtbewoners van de bewuste Casterstraat.
Advertenties

Een gedachte over “Opnieuw openlijk protest tegen beleid sp.a-schepen El Ouakili UPDATE

  1. Jozef

    In de universiteit hasselt (nota bene gelegen in Diepenbeek) heeft men een departement verkeerskunde.

    Waarom dan een duur studiebureau betalen voor iets dat de bewoners zelf zagen aankomen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s