Geheimdoenerij rond aangevoerde grond in Stokrooie klaart uit

Standaard

De geheimdoenerij rond de aangevoerde grond in Stokrooie klaart wat uit, aldus Wilfried Croux van Leefbaar Stokrooie op FB op 12 mei 2016. De nv Scheepvaart heeft aan de firma Baldewijns een voorlopige vergunning afgeleverd tot eind mei 2016 om aangevoerde grond langs de Berkerwinningstraat en het jagerspad langs het Albertkanaal te storten. Het zou maar een eenmalige concessie zijn, maar Wilfried Croux heeft rond dit eenmalig karakter zijn ernstige bedenkingen.

Het protest van Leefbaar Stokrooie tegen de komst van Baldewijns ging indertijd over de passage van zwaar vervoer, verkeershinder en onveiligheid, stof, modder en lawaaihinder, maar die motieven werden gewoonweg van tafel geveegd door de Vlaamse regering voor het bekomen van Baldewijns’ vergunningen. Het zijn juist die argumenten, waardoor de dorpskern van Stokrooie erg onder te lijden heeft, hetgeen toch wel ernstige vragen oproept over de perfecte vestiging van Baldewijns en zijn activiteiten in Stokrooie.

Immers er is altijd voorgehouden dat Baldewijns watergebonden activiteiten met beperkte tot gemiddeld 28 vrachtwagenbewegingen per dag zou ontwikkelen. De realiteit ziet er weliswaar heel anders uit: ritten van 4 à 500 meter tot de lossing in het dorp en anderhalve kilometer door het dorp tot aan het havengebied langs de Berkerwinningsstraat, met soms passages van één vrachtwagen per minuut door het dorp.

Ondanks Baldewijns oorspronkelijk watergebonden activiteiten creëert, liggen de kademuren anderhalve kilometer van het bedrijf. Deze kademuren zijn al drie decennia niet meer gebruikt voor industriële doeleinden en worden nu opeens teruggeactiveerd langs de Bekerwinningstraat. Die kademuren hebben historisch zeker hun betekenis gehad maar liggen nu net zoals het bedrijf Baldewijns op de verkeerde plaats. Ook vormt de lossing in het dorp een ernstige hinderpaal in de ontwikkeling van een leefbare en veilige dorpskern.

Op dit ogenblik heeft Leefbaar Stokrooie misschien nog één stok achter de deur, namelijk een mogelijk positief vonnis in beroep bij de Raad van State, dat de hele situatie kan doen omslaan. Immers Baldewijns’ activiteiten barst uit zijn voegen en lijkt steeds geneigd om almaar meer uit te breiden, maar daarvoor is er geen ruimte.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.